“ARS PECUNIAE MAGISTRA”

muntzijde

De muntzijde toont de Dutrannoit frictiepers en het motto van de bank: “ARS PECUNIAE MAGISTRA” : Kunst is de (leer)meester van het geld.

Boven de pers vindt u het muntnummer gevolgd door het unieke stuknummer.

Munten en kunstenaars

Selecteer kunstenaar:
Of selecteer muntnummer:
 /  XXX

Merijn Bolink

Merijn Olivier Bolink is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar en tekenaar. Bolink studeerde van 1987 tot 1992 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Hij ontving in 1997 het Charlotte Köhler Stipendium (Beeldende Kunst) van het Prins Bernhard Cultuurfonds en in 2011 de Amsterdamse Straatkunstprijs, een publieksprijs voor kunst in de openbare ruimte.

Bolink maakt sculpturen die doorgaans vervaardigd zijn van hun eigen onderwerp. Bekend is bijvoorbeeld zijn sculptuur van een kameleon op een sofa die van een identieke sofa is vervaardigd. Of een sculptuur op nanoschaal van een koperen kandelaar die werd gemaakt van een laagje atomen afkomstig van een koperen kandelaar — de kleinste sculptuur ooit in Nederland gemaakt.

In veel werken probeert Bolink zijn eigen handschrift tot een minimum te beperken en deze werken hebben dan ook eerder het gedaante van hun oorspronkelijke onderwerp dan van een kunstwerk. Van een boomtak is een aantal zijtakjes tot keurige hoeken van negentig graden verwerkt, waardoor Mondriaan in gedachten wordt geroepen, maar alles ziet eruit alsof het zo in de natuur gegroeid was. In een ander werk ontpopt een Gauloise sigaret zich tot een oogbal met het opschrift: ‘Gloeisaus’: een anagram van Gauloises, zoals de hele sculptuur in feite weer een anagram is van een sigaret. Met gevoel voor humor en intuïtie diept Bolink de ziel op van zelfs het meest banale voorwerp.

Zijn werken zijn onder andere tentoongesteld in het Groninger Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Museum voor Moderne kunst Arnhem, de Kunsthal Rotterdam, Post Gallery in Los Angeles, Kunstraum Düsseldorf, Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen.

Munten ontworpen door Merijn Bolink


Wijsneuzen
Wijsneuzen
details
Alles
Alles
details
Leeuwen
Leeuwen
details
Stapelranden
Stapelranden
details

Over de ontwerpen

De ontwerpen die Merijn Bolink maakte voor de Kunst Reserve Bank zijn gebaseerd op bestaande munten en zoomen in op een aantal aspecten die de munt als fenomeen definiëren.

De eerste reservemunt is gebaseerd op drie munten die strak tegen elkaar aan liggen waardoor een specifieke tussenruimte ontstaat. Symmetrie en geometrie spelen hierbij een rol. De munten zijn te groot om volledig te worden afgebeeld, maar in een tweede laag die onder de bovenste ligt worden ze op een kleinere schaal herhaald waardoor beeltenissen opdoemen van drie staatshoofden, met de neuzen naar het centrum gericht. De staatshoofden werden willekeurig gekozen en achteraf bleek pas hoezeer ze met elkaar verbonden waren: koningin Elizabeth kijkt in deze experimentele opstelling haar eigen vader George VI aan (Bolink had laatstgenoemde voor een Bulgaars staatshoofd aangezien) en George VI kijkt in de ogen van naamgenoot George W.

Op de tweede munt staan 194 munten afgebeeld: van elk land in de wereld één: alle landen die door een meerderhed van de VN als onafhankelijk land worden erkend zijn hier verzameld. Vanwege de schaal en het grote aantal weer te geven munten is geen ervan te identificeren, met uitzondering van enkele munten die vierkant, uitzonderlijk groot of geperforeerd zijn.
Uitgangspunt bij dit ontwerp was om aan de hand van 194 gangbare munten in één oogopslag zichtbaar te maken hoeveel (officiële) landen er zijn, en de visualisatie daarvan zo nauwkeurig en volledig mogelijk te realiseren.

Waarom toch altijd die leeuw? De leeuw als symbool is toch zo langzamerhand wel afgedankt? Welk land heeft eens een vlieg in zijn wapen? Leeuwen worden altijd veelvuldig afgebeeld op munten en in het ontwerp van de derde reservemunt is daar dankbaar gebruik van gemaakt: het is een wilde compilatie van een aantal karakteristieke exemplaren. Overduidelijk zijn de meeste munt-leeuwen bedoeld om heldhaftigheid, trouw en vastberadenheid uit te drukken, maar gelukkig konden zij hier geflankeerd worden door zachte, maniakale, mythische en vooral hele slappe leeuwen, allen tevens afkomstig van bestaande munten van over de hele planeet.

De laatste munt is een compilatie van versierde randen van bestaande munten. Op veel — vooral grote — munten zijn er teksten en tekens in de rand aangebracht. De tekst 'God zij met ons' in de Nederlandse €2 munt is genoegzaam bekend, maar het scala aan bloemen, kartelranden, tekentjes, versierinkjes etc., is verrassend en verdiende volgens Bolink een plek op de vóórzijde van een munt. Voor het ontwerp is van een aantal munten een mal gemaakt om de rand uit te kunnen rollen, om deze zo op de beeldzijde weer te kunnen geven.

Lees hier meer over de lasertechniek waarmee de stempels zijn geprodueerd.

Interview Mister Motley met Merijn Bolink over zijn ontwerpen.

Merijn Bolink

Merijn Bolink (1967, NL)

Munten uitgebracht:
12 oktober 2012 - 12 november 2011

website: www.merijnbolink.com

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl