“Economische voorspoed wordt gehinderd door industrieĆ«n waarvan de gevestigde belangen zo groot zijn, dat zij iedere vernieuwing verstikken. De financiĆ«le industrie is waarschijnlijk een goed voorbeeld.”

John Kay

Over het experiment

Terwijl het monetaire kaartenhuis staat te wankelen, is een groep kunstenaars een opmerkelijk experiment gestart. Midden in het financiële hart van Nederland hebben zij hun eigen bank geopend: de Kunst Reserve Bank.

De Kunst Reserve Bank is opgezet als een monetair praktijkexperiment. Met dit experiment wordt getest of het mogelijk is een nieuwe reservemunt te introduceren. Een munt waarvan de waarde niet is gebaseerd op oneindige economische groei, maar op de waarde van kunst. Een munt die de bank iedere dag met haar eigen geldpers slaat.

Geen nepgeld, geen fiatgeld, maar écht geld met échte waarde!

De Kunst Reserve Bank is opgezet door kunstenaars, maar het is geen vrijblijvend spelletje in een museum of galerie. Het is een fundamenteel praktijkonderzoek in de harde wereld van het grote geld.

Lees meer:

Of luister naar een uitleg van het experiment in het radioprogramma De Avonden:

Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl