“Geschiedenis is een race tussen onderwijs en catastrofe.”

H. G. Wells

Jaar:

Nieuws


Bezoek Dialogues Incubator

donderdag 20 september 2012

Vanmiddag hadden wij een aantal mensen van Dialogues Incubator op bezoek. Dit is een soort denktank van de ABN-AMRO die allerlei nieuwe ideeën in de bancaire- en financiële wereld onderzoekt. Het experiment met een nieuwe reservemunt leek hen interessant genoeg voor een werkbezoek aan de Kunst Reserve Bank.

In de voor hen wat ongewone setting van het pershuis zijn wij uitgebreid ingegaan op de monetaire ideeën die ten grondslag liggen aan het experiment. Het was zondermeer bemoedigend om te merken dat ook deze mensen uit de sector zelf, betwijfelen of het huidige systeem nog wel houdbaar is. In ieder geval maakten zij zich net als wij grote zorgen over de enorme hoeveelheid geld die de afgelopen decennia is gecreëerd — geld dat o.a. door hun eigen bank als schuld is verpakt in allerlei obscure producten waarvan de waarde geheel virtueel is. De vraag is niet óf dat een keer heel erg mis gaat, maar wanneer...Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl