“Van de vele manieren waarop je een banksysteem zou kunnen organiseren, is die van vandaag wel de slechtste.”

Mervyn King, gov. Bank of England

Jaar:

Nieuws


Eindelijk gereed: de laatste serie 'Gevaarlijk Geld'

zaterdag 23 december 2017

Hij was al lange tijd aangekondigd: de afsluitende serie reservemunten gemaakt door de directie van de Kunst Reserve Bank. Maar u kent onze aanpak en stijl inmiddels een beetje en het zal u dan ook verbazen dat deze serie nogal wat voeten in aarde heeft gehad. Dat lag niet aan de inhoud – of in ieder geval niet aan het inhoudelijke concept. Na ruim vijf jaar experimenteel, kwalitatief, filosofisch, historisch, literair en zelfs fysiek onderzoek naar het wezen van geld, kunnen we immers een vrij simpele conclusie trekken: geld is gewoon gevaarlijk spul. Dat geld rare dingen doet met mensen wisten we natuurlijk al. Maar dat geld ook de gehele wereldorde aan het wankelen kan brengen, is iets dat we ons pas sinds de crisis van 2008 zijn gaan realiseren. In die zin kunnen we geld ook zien als de fysieke manifestatie van een abstract, existentieel gevaar dat ons tegenwoordig allemaal bedreigt. Dit gegeven leidde tot het simpele idee voor de laatste serie: gevaarlijk geld.

DangerDe vertaling van dit idee naar concrete munten leek aanvankelijk ook eenvoudig: vier munten uithollen en vullen met gevaarlijke stoffen. Maar het was juist die fysieke inhoud van de munten die uiteindelijk voor nogal wat hoofdbrekens heeft gezorgd. Want hoe komen we aan die gevaarlijke stoffen? Chemicaliën als arsenicum en cyanide zijn via obscure leveranciers in Oost-Europa nog wel te bemachtigen. Maar zuiver asbest? Reguliere leveranciers en laboratoria leveren dat natuurlijk niet, dus dan maar illegale kanalen aanboren?
En wat te doen met de allerlaatste munt van de Kunst Reserve Bank? Die munt moet natuurlijk niet alleen de uitsmijter van de serie, maar ook van het hele project zijn. De laatste munt wordt dus gevuld met uranium. De onzichtbare straling van deze radioactieve stof is immers een perfecte illustratie van het abstracte, existentiële gevaar dat schuilgaat in geld. Maar hoe kom je in hemelsnaam aan uranium?

Een aantal interessante problemen waarop wij onze tanden weer eens fijn konden stukbijten. Het heeft ook een aantal jaren gekost om alle stoffen via zowel legale- als illegale wegen naar ons lab te slepen. Maar het is uiteindelijk gelukt!

Vervolgens moesten wij ons natuurlijk ook verdiepen in de eigenschappen van alle stoffen. Hoe gevaarlijke zijn ze en hoe ermee om te gaan? Dat laatste betrof vooral het radioactieve uranium en daarvoor hebben we zelfs eens speciale stralingsmeter gebouwd. (Zie vorig nieuwsbericht waarin ook een uitleg over het gevaar van straling).

Kortom: waanzinnig veel werk allemaal – maar het resultaat stemt zeer tevreden: een bijzondere serie munten waarmee we de collectie reservemunten van de Kunst Reserve Bank op waardige wijze kunnen afsluiten.
Gevaarlijk geldDe serie 'Gevaarlijk Geld' is vanaf vandaag te bestellen bij het online wisselloket!

Hieronder is filmpje over de munten te bekijken. In dit filmpje wordt ook een korte toelichting gegeven op het gevaar van de verschillende stoffen.
Voor alle duidelijkheid: de munten zelf zijn niet gevaarlijk. De stoffen zitten opgesloten in de munten en die zijn afgesloten met speciaal gorilla-glass. De munten kunt u dus gewoon in de hand houden.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl