“Exponentiële economische groei, rekenkundig noodzakelijk voor de samengestelde rente op de geldhoeveelheid gebaseerd op schuld, loopt uiteindelijk stuk op de eindigheid van de natuurlijke hulpbronnen. ”

Chris Cook

Jaar:

Nieuws


Gesprekken over overname

donderdag 14 september 2017

Weet u nog: bij de overname van ABN AMRO hadden de belgen van de Fortis-bank er zo'n potje van gemaakt, dat de Nederlandse staat de Nederlandse delen van de inboedel moest opkopen. Negen jaar later willen de Belgen revanche. Momenteel worden er namelijk serieuze gesprekken gevoerd over een mogelijke overname van Kunst Reserve Bank door een niet nader te noemen Belgische partij. Voor de directeur van de bank zou dit een mooie afronding zijn van een project waaraan hij inmiddels ruim acht jaar van zijn leven heeft gewijd. Door zijn omgeving wordt in ieder geval steeds vaker gesuggereerd dat het misschien wel eens tijd wordt om uit te kijken naar een nieuwe uitdaging.

Mocht deze overname door gaan, dan zal er wel iets veranderen aan de organisatie. Meest voor de hand ligt dat de coöperatie wordt opgeheven en de nieuwe eigenaar de bank alleen in naam overneemt. Tenzij de leden natuurlijk besluiten om de bank met een nieuwe directie voort te zetten. Ook goed, maar gelet op de vereiste inzet misschien niet erg realistisch. In een volgende nieuwsbrief zal deze kwestie uitgebreid worden besproken.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl