“Geschiedenis is een race tussen onderwijs en catastrofe.”

H. G. Wells

Jaar:

Nieuws


KAS LEEG...!

zaterdag 29 april 2017

Vanzelfsprekend hadden wij er rekening mee gehouden dat mensen vlak voor einde van het experiment hun munten alsnog zouden inwisselen. Zo zou men immers maximaal profiteren van de almaar oplopende rente. Uit voorzorg hadden wij de afgelopen weken de kapitaalbuffer van de bank met wat persoonlijke leningen aangesterkt. Helaas bleek dit toch niet voldoende.
 
Vanochtend om 9.43 uur gebeurde wat altijd een mogelijke uitkomst van het experiment is geweest: de buffer was gezakt tot € 0.44 en er konden geen restituties meer worden uitbetaald...
Één dag voor het officiële einde moeten we dus concluderen dat het experiment is mislukt. Blijkbaar hebben veel mensen toch meer vertrouwen in waarde van de euro dan in de kunstwaarde van onze reservemunten.
 
Rekening Triodos
 
Niet onverwacht want met de aantrekkende economie zagen wij het vertrouwen in de euro de laatste tijd weer toenemen – ondanks waarschuwingen van het IMF dat de fundamentele problemen beslist niet zijn opgelost en het hele geldsysteem nog altijd uiterst fragiel is. Lachende derden zijn de slimme miljardairs, die dezelfde euro's ondertussen omzetten in kunstwerken en deze vervolgens opslaan in Zwitserse kluizen. Met het experiment wilde de Kunst Reserve Bank het gewone publiek diezelfde kans bieden: kunst als redelijk waardevaste reserve-valuta. Veel mensen hebben die kans gegrepen en hun munten veilig opgeborgen. Maar dus nét niet voldoende om het experiment te laten slagen.
 
Concreet betekent dit dat het vanaf 29 april 9.43 uur niet meer mogelijk is om munten in te wisselen. Munten die per post zijn opgestuurd en nog niet op ons kantoor zijn ontvangen, zullen retour worden gezonden.
 
Maar let op: de grote uitverkoop in de ArtKitchen Gallery gaat morgen gewoon door! Alle leden en mensen die hun munt(en) hebben gehouden, kunnen daar dus voor € 50 de resterende munten opkopen. Om 16:00 uur worden ook de nieuwe munten van Zoro Feigl gepresenteerd maar deze zijn dus niet langer inwisselbaar. 
 
Het experiment is mislukt, maar wij zijn beslist niet teleurgesteld. Integendeel – niemand had toch vijf jaar geleden durven voorspellen dat de bank het zo lang zou volhouden? We maken er morgen dus toch maar een klein feestje van!
 
Uitverkoop

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl