“Lenin had zeker gelijk. Er is geen subtielere, zekerder manier om het fundament van een samenleving te ondergraven dan door ondermijning van de munteenheid.”

John Maynard Keynes

Jaar:

Nieuws


Geldpers beschadigd

maandag 23 september 2013

Het lijkt traditie te worden dat er tijdens officiële openingen altijd iets mis gaat. Was bij de opening op de Zuidas de leverancier te laat met het eerste stempel, dit keer hadden we te kampen met een ernstig mechanisch defect. Tijdens het transport heeft de pers namelijk het spoorviaduct in Eindhoven aangetikt.

Aanvankelijk leek de schade mee te vallen: uit de sierlijst van het viaduct was een flintertje zandsteen afgebroken en bovenop het rechter vliegwiel van de pers zat een streepje gruis. Maar bij het starten van de machine bleek die tik toch harder dan gedacht want beide vliegwielen stonden opeens te dansen in hun lagers. Het was duidelijk: door de enorme massa van het vliegwiel was die kleine tik voldoende geweest om de hele as te verbuigen. Met heel kort aan- en uitzetten vielen er tijdens de opening misschien nog één of twee munten mee te slaan, maar de pers kon onmogelijk continu draaien.

...en gerepareerd

Maandagochtend is Kees Roest, de expert die de pers drie weken geleden nog heeft gerepareerd, meteen langs geweest om de schade op te nemen. Met zijn ruime ervaring in de machinebouw kon hij snel inschatten dat er maar één oplossing is: de as vervangen. Een dure grap want de as is ruim twee meter lang en bevat allerlei kritische delen.

Met een zware hydraulische pers heeft hij de as weer een beetje recht kunnen buigen zodat wij voorlopig even door kunnen met de productie. De afwijking in de as is op den duur echter funest voor de lagers dus vervangen is onvermijdelijk. Het wachten is nu op de taxateur van de verzekering van de transporteur.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl