“Geld is een wapen. Politiek is weten wanneer je de trekker moet overhalen.”

Licio Lucchesi in The Godfather III

Hoe werkt het?

De Kunst Reserve Bank geeft munten uit – d.w.z. zij wisselt euro’s in voor reservemunten met een intrinsieke kunstwaarde. Iedere maand ontwerpt een vooraanstaande kunstenaar een serie van vier munten: iedere week een nieuwe munt.

Emissies en oplagen

  • De oplage is slechts 100 exemplaren per munt.
  • De munten zijn tegen de dagkoers te wisselen bij het online wisselloket of bij één van de filialen.
  • Iedere munt wordt beperkte tijd uitgegeven. Munten kunnen niet vooraf worden gereserveerd of achteraf nabesteld. Online kan men wel de hele serie van de huidige kunstenaar bestellen.
  • Ook de totale oplage van de reservemunt is beperkt en ligt van tevoren vast. Na vijf jaar houdt de bank namelijk op te bestaan. In totaal zullen er dan 25.000 munten in omloop zijn gebracht: 250 unieke uitgiften – elk in een oplage van 100 stuks – ontworpen door 60 verschillende kunstenaars.

Garantie en Rente

De Kunst Reserve Bank geeft een wisselgarantie op de munten. Vertrouwt u de waarde van de reserevemunt niet, dan wisselt u hem gewoon weer in voor euro's. De bank rekent geen commisie. Sterker: wie de munt terugwisselt, krijgt zelfs geld toe. Hoeveel, is afhankelijk van de tijd die verstreken is tussen uitgifte en restitutie. Voor het gemak hanteren wij een (niet-samengestelde) rente van 10% op jaarbasis. Vanzelfsprekend blijft de garantieperiode beperkt tot de vijf jaar dat de bank zal bestaan.

De uitgiftedatum van de munt bepaalt dus de het bedrag waarvoor de munt bij de bank kan worden teruggewisseld. Vanzelfsprekend is dit terugwisselen niet persoonsgebonden: iedere eigenaar van een munt kan deze weer inwisselen voor euro’s.

Reserve

Conform de reserveverplichting van het fractioneel banksysteem wordt 10% van de omzet in reserve gehouden door de bank. Formeel voldoet de bank hiermee ruimschoots aan de reguliere liquiditeitseisen. (Met een kapitaalratio van 10% overstijgt de bank zelfs de nieuwe  Basel-III normen en komt zij makkelijk in aanmerking voor een triple-A rating).

Intrinsieke waarde en wisselkoers

Belangrijke vraag is natuurlijk wat de werkelijke waarde van de valuta is. Om deze te kunnen vaststellen, heeft de bank op haar website een echte dealing room ingericht: een marktplaats waarop het publiek de uitgebrachte munten onderling kan ruilen, kopen en verkopen.

Uit de vraag- en aanbodprijzen is de gemiddelde handelswaarde van alle tot op heden uitgegeven munten af te leiden. Deze gemiddelde handelswaarde bepaalt de actuele koers waarvoor de nieuwe munten worden verkocht. De koers van de munt wordt dus volledig door de markt bepaald.

Dit laatste is een belangrijk economisch gegeven van het experiment: de waarde van de munt wordt bepaald door wat het publiek hier en nu in euro’s voor het Kunstwerk wil betalen. Met deze intrinsieke waarde introduceren wij dus in feite een nieuwe standaard: geen goudstandaard, maar een kunststandaard.

Het experiment

Het experiment is een fundamenteel onderzoek naar de reële waarde van deze nieuwe reservemunt. Anders gezegd: in de praktijk wordt getest of er voldoende munten worden verkocht om de Kunst Reserve Bank te laten voortbestaan. Worden er te weinig munten verkocht, dan zijn er onvoldoende inkomsten om alle kosten te dekken. En ook als iedereen zijn munt retourneert en de 10% rente opeist, zal de bank geen lang leven beschoren zijn. In die zin werkt de bank dus precies hetzelfde als alle andere banken.

De praktijk zal uitwijzen hoe lang de Kunst Reserve Bank het kan uitzingen. In ieder geval niet langer dan vijf jaar want dan zal het experiment worden beëindigd. Vanzelfsprekend heeft de bank dan onvoldoende kapitaal in kas om alle munten te kunnen terugwisselen. Wij denken echter dat er in de praktijk maar heel weinig mensen hun Kunstwerken zullen terugwisselen voor euro’s. Waarmee dan meteen de mogelijkheid van kunst als dekking van een reservemunt is aangetoond.

Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl