“Van de vele manieren waarop je een banksysteem zou kunnen organiseren, is die van vandaag wel de slechtste.”

Mervyn King, gov. Bank of England

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 10 oktober 2017 - 10 oktober 2017

Het is inmiddels vijf maanden geleden dat het experiment van de KRB is beëindigd. De leden hebben echter per referendum besloten dat de bank haar activiteiten nog enige tijd kan voortzetten. In deze nieuwsbrief een kort overzicht van de zaken waarmee wij ons de afgelopen maanden hebben bezig gehouden.

Laatste serie munten

Van de initiatiefnemer en directeur van de KRB zit er nog een serie munten in de pijplijn. Of beter gezegd: de serie waarmee het hele project zou worden afgesloten, is er al enkele jaren in voorbereiding. Het liefst hadden wij deze serie ook eerder uitgebracht, maar dat was helaas nog niet mogelijk. De materialen en grondstoffen voor deze munten zijn namelijk niet op een normale manier te verkrijgen. Inmiddels zijn alle ingrediënten binnen en binnenkort kan de productie dus eindelijk van start gaan. Wat voor munten het precies worden, blijft nog even een verrassing...

Catalogus

CataloguskofferIn een vorige nieuwsbrief was reeds aangekondigt dat de bank een catalogus van alle uitgebrachte munten gaat uitgeven. Deze catalogus dient tevens als verslag van het vijfjarige experiment. Een gewone, gedrukte catalogus leek ons niet echt passen bij het fysieke karakter van het hele experiment. De ontwerpster Claudia Gravestijn heeft daarom een koffer bedacht met cassettes waarin de munten ook fysiek kunnen worden opgeborgen. Een waanzinnig mooi, maar ook zeer complex ontwerp en voor de productie is daarom de hulp van lijstenmaker Ron de Hoog in Maassluis ingeroepen. De afgelopen maanden zijn we eindeloos bezig geweest met testmodellen en inmiddels ligt er een definitief ontwerp.

De cataloguskoffer wordt echt een handgemaakt design object en de productie zal daarom ook vrij kostbaar zijn. Het Fonds Kwadraat is bereid om een renteloze lening te verstrekken, maar de productie zal grotendeels met de voorverkoop gefinancierd moeten worden. Binnenkort start deze voorverkoop – vanzelfsprekend met een royale korting voor alle leden.

Resterende munten

KORTINGZoals bekend zijn nog niet alle munten uitverkocht. Een deel ligt nog in de kluis en er kunnen ook nog munten worden bijgeslagen voordat de oplage van 100 stuks is bereikt. De reguliere prijs van deze resterende munten is € 100 (de openingskoers) maar leden van de KRB kunnen ze met 50% korting aanschaffen. Een uitgelezen kans om de serie van een kunstenaar compleet te maken!

Op de website vindt u een compleet overzicht van alle uitgebrachtte munten. Stuur een mailtje naar info@kunstreservebank.nl met de munten die u zou willen hebben en dan kijken wij of deze nog op voorraad zijn. Leden en/of mensen die reeds een reservemunt bezitten, sluiten een foto van hun ledenpas of reservemunt bij en krijgen de munten voor de helft van de prijs.

Geldpers op Kunst10daagse Bergen

U kunt resterende munten niet alleen bestellen, maar ze ook zelf komen slaan! Op uitnodiging van Dik Min neemt de Kunst Reserve Bank namelijk deel aan de Kunst10daagse in Bergen. In een voormalige fabriekshal wordt de geldpers geïnstalleerd waarmee bezoekers in de weekeinden van 21/22 en 28/29 onder begeleiding de munten kunnen slaan die zij hebben gekocht. Vanzelfsprekend geldt ook hier de 50% korting voor leden.

De Kunst10daagse is een groots opgezet evenement waarbij ruim 250 kunstenaars op verschilende locaties in en rond Bergen exposeren. Er worden zo'n 40-50.000 bezoekers verwacht dus het kan best wel eens druk worden. De munten worden verkocht zolang de voorraad strekt dus laat ons tijdig weten als u specifieke munten wilt hebben, dan reserveren wij die voor u.

20 t/m 29 oktober
Kunst10daagse Bergen

MINUS

KRB staat op de locatie MIN-US
Jan Apeldoornweg 4-6 Bergen N-H


Mogelijke voortzetting van de bank

Belgische vlagWeet u nog: bij de overname van ABN AMRO hadden de belgen van de Fortis-bank er zo'n potje van gemaakt, dat de Nederlandse staat de Nederlandse delen van de inboedel moest opkopen. Negen jaar later willen de Belgen revanche. Momenteel worden er namelijk serieuze gesprekken gevoerd over een mogelijke overname van Kunst Reserve Bank door een niet nader te noemen Belgische partij. Voor de directeur van de bank zou dit een mooie afronding zijn van een project waaraan hij inmiddels ruim acht jaar van zijn leven heeft gewijd. Door zijn omgeving wordt in ieder geval steeds vaker gesuggereerd dat het misschien wel eens tijd wordt om uit te kijken naar een nieuwe uitdaging.

Mocht deze overname door gaan, dan zal er wel iets veranderen aan de organisatie. Meest voor de hand ligt dat de coöperatie wordt opgeheven en de nieuwe eigenaar de bank alleen in naam overneemt. Tenzij de leden natuurlijk besluiten om de bank met een nieuwe directie voort te zetten. Ook goed, maar gelet op de vereiste inzet misschien niet erg realistisch. In een volgende nieuwsbrief zal deze kwestie uitgebreid worden besproken.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl