“Economische voorspoed wordt gehinderd door industrieĆ«n waarvan de gevestigde belangen zo groot zijn, dat zij iedere vernieuwing verstikken. De financiĆ«le industrie is waarschijnlijk een goed voorbeeld.”

John Kay

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Mei 2012 - 24 mei 2012

Opening

Opening KRBDe opening was een groot succes. Bill Drummond, de ontwerper van de 1e serie munten, nam iedereen mee op een verrassende wandeling in een grote cirkel rond de bank. De cirkel omsloot al onze buren en daarmee zo'n beetje alle belangrijke financiële instellingen op de Zuidas. In een estafette ging vervolgens het woord ‘MONEY’ rond.

Na deze opmerkelijke performance, die het publiek enigszins verbijsterd achterliet, is de eerste munt geslagen. Door omstandigheden was dit nog niet het eerste ontwerp van Drummond, maar een speciaal ontwerp met de integriteitsverklaring van de bank. Onderhands werd er meteen al flink wat geboden voor deze unieke munt. De kooplustigen moesten wij echter teleurstellen: dit ontwerp wordt niet in handel gebracht want is uitsluitend bedoeld voor de bedrijven en instellingen die hebben geholpen met de bouw van de bank.

Op zoek naar een dagelijkse routine

loket KRBDe bank is open maar het hoofdkantoor is nog niet helemaal klaar. Tussen de bedrijven door wordt er nog hard gewerkt aan de inrichting van het terrein: informatieborden, bewakingscamera’s, verlichting, etc. Hierdoor is het werk aan de nieuwe website enigszins in de verdrukking gekomen. Deze nieuwe site, met de voor het project zo belangrijke dealing room, had natuurlijk al online moeten zijn, maar helaas is dit door tijdgebrek nog niet gelukt. De verwachting is dat de nieuwe site volgende week gereed is. 

Ondertussen melden zich dagelijks nieuwe klanten. Ofwel direct aan het loket, waar de dienstdoende beambte het druk heeft met munten slaan, nummeren, uitleg geven en munten verkopen. Ofwel online. De online bestellingen van individuele munten worden nu wekelijks verwerkt en verzonden. De series worden aan het einde van de maand verzonden als de emissie van de vier munten is beëindigd. Zo wordt langzaam duidelijk wat de procedures precies zijn en begint zich zoiets als een routine af te tekenen.

Onze buren op de Zuidas kijken het allemaal nog wat bevreemd aan. Maar er melden zich ook regelmatig geïnteresseerden aan het loket: voor informatie over deze vreemde eend in hun bijt, maar ook om mee te denken, mee te werken en ideeën te ventileren. Diep in de bankwereld is men zich er blijkbaar ook van bewust dat het financiële systeem toe is aan een fundamentele herijking. Ons praktijkexperiment rond een nieuwe reservemunt blijkt velen aan te spreken. Niet alleen vanwege de opmerkelijke manier waarop wij het gegeven ‘bank’ hebben ingevuld, maar vooral ook vanwege de goed doordachte monetaire ideeën die hiermee worden verbeeld.

In die zin is de bank nu al een succes. Gaat het ook allemaal op rolletjes? Nou nee, nog niet want er zijn de nodige opstartproblemen. Zo blijkt de wekelijkse productie van een nieuw stempel niet alleen technisch, maar ook organisatorisch en logistiek een bijna onmogelijke opgave. In de eerste weken hadden we dit duidelijk nog niet helemaal onder controle. De 2e, 3e en 4e munt van Bill Drummond zijn daarom later in productie gegaan dan gepland. Er wordt nu in de weekeinden doorgewerkt om de opgelopen achterstand in te halen zodat de bestelde series wel in de eerste week van Juni de deur uit kunnen.

De pers is ook een ouwe heer die niet meer zo hard stampt als wij zouden willen. De munten worden momenteel in alpaca geslagen. Deze koper-nikkel-zink legering heeft een fraaie zilverachtige uitstraling maar is eigenlijk te hard voor onze pers. Bepaalde ontwerpen moeten daarom worden aangepast. De volgende serie rondellen zullen daarom op de fabriek worden gegloeid, zodat de spanning eruit is en het metaal beter in de stempels kan vloeien. Ondertussen zijn we bezig met het testen van alternatieve legeringen.

Deelnemende kunstenaars

Wij zijn al lange tijd bezig met het benaderen van kunstenaars voor het ontwerpen van de munten. Vrijwel iedereen is enthousiast over het idee om in de praktijk uit te testen of het mogelijk is een valuta te introduceren waarvan de waarde wordt bepaald door kunst. Het zijn ook niet de geringste kunstenaars die zich bereid hebben verklaard om een serie munten te ontwerpen. De lijst is nog groeiende en niet definitief, maar de volgende kunstenaars willen in ieder geval graag meedoen: Sylvie Zijlmans, Hans van Houwelingen, Marte Röling, Ted Noten, Merijn Bolink, Jonas Staal, Erik van Lieshout, Marlene Dumas, Lily van der Stokker en Anne de Vries. Stuk voor stuk mensen die hun sporen hebben verdiend en naar ons idee een bijzondere invulling kunnen geven aan een het idee van een nieuwe reservemunt. Wie wanneer aan de slag gaat, is nog niet te zeggen want dat hangt af van de dikwijls overvolle agenda’s van deze kunstenaars.

Kunstenaar van de maand Juni: John Körmeling

John KörmelingIn ieder geval zal de serie voor de maand Juni worden ontworpen door de vermaarde Eindhovense kunstenaar, architect en uitvinder John Körmeling. Körmeling’s werk wordt nationaal en internationaal hoog gewaardeerd – zowel door kunstinstellingen als het brede publiek. Hoewel opgeleid als architect, manifesteert hij zich vooral in beeldende kunstopdrachten die op de grens van functionele gebouwen en architectonische beelden balanceren. In heldere en met grote zorg uitgevoerde ontwerpen past hij bijna stripachtige architectonische vormen toe, gecombineerd met banale onderdelen als kermisverlichting en reclame-uitingen. Zijn ideeënrijkdom komt ook vaak tot uiting in zijn werk als uitvinder, planoloog of stedenbouwkundige. Voor de Expo 2010 in Shanghai ontwierp Körmeling het Nederlandse paviljoen Happy Street. Dit buitengewoon succesvolle ontwerp leidde later dat jaar tot zijn benoeming als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijdag 1 Juni 18:00 uur: Eerste muntslag

Voor de reservemunten van de Kunst Reserve Bank heeft Körmeling vier ontwerpen gemaakt die refereren aan basiswaarden en ijkpunten. De eerste van deze serie zal op Vrijdag 1 Juni om 18:00 uur door de kunstenaar zelf worden geslagen.

Iedereen is vanaf 17:30 uur welkom voor een hapje en een drankje
op het hoofdkantoor op de Gustav Mahlerlaan.

 

KRB en de media

NRCEen veelgehoorde vraag is waarom in de media nog zo weinig over de Kunst Reserve Bank wordt bericht. Dat is enerzijds een kwestie van tijd en geld: het ontbreekt ons aan beide. Aan de andere kant bevalt het ons wel dat wij ons onder de radar van de hijgerige media bevinden. Dit is immers een project van de lange adem dat handelt over complexe zaken die zich niet laten vertalen in eenvoudige soundbytes. Niet echt een onderwerp voor DWDD dus. Serieuze journalisten die echt geïnteresseerd zijn, weten ons toch wel te vinden. Zo verscheen er een paginagroot artikel over de bank in het economiekatern van de NRC. Ook de IKON maakte een aardige radioreportage waarin de achtergrond werd toegelicht.

Wat betreft die achtergrond is dit artikel in het FD ook interessant. Hierin leggen Klaas van Egmond en Bert de Vries precies uit wat het kernprobleem van de huidige crisis is. Een probleem waarop de Kunst Reserve Bank dus een duidelijk antwoord heeft. Zegt het voort!Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl