“De reden waarom de onzichtbare hand vaak onzichtbaar is, is omdat hij er vaak niet is.”

Joseph E. Stiglitz

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 18 Mei 2017 - 18 mei 2017

Experiment mislukt – of niet?

We hebben een paar hectisch weken achter de rug. Het begon allemaal met de herinnering dat het experiment van de Kunst Reserve Bank op 1 mei officieel zou eindigen. Vanzelfsprekend hadden wij er rekening mee gehouden dat mensen op het laatste moment hun munten alsnog zouden inwisselen en uit voorzorg was de kapitaalbuffer van de bank nog extra aangesterkt. Maar zoals u in de extra nieuwsbrief heeft kunnen lezen, bleek dit toch niet voldoende. Op 29 April, één dag voor het officiële einde, konden er geen restituties meer worden uitbetaald en moesten wij concluderen dat het experiment was mislukt.

Hierop ontvingen wij veel reacties. Vanzelfsprekend enkele teleurstellingen dat het incasseren van een royale rente niet door ging – al of niet met een verzuchting dat die ellendige kunstenaars gewoon nooit te vertrouwen zijn. Maar opvallend genoeg waren veel reacties juist zeer positief. 

“Hoezo mislukt? Van de 1820 dagen dat het experiment duurde en men de munten met rente kon inwisselen, hadden mensen 1819 dagen lang de kunstwaarde vertrouwd en de munten gehouden.” Voor veel leden gold dat toch als een succes.

Succes of mislukt  – het ligt er niet alleen aan hóe je meet, maar ook waaraan je het wilt afmeten. Het experiment  met een nieuwe reservemunt was interessant maar voldeed natuurlijk niet aan wetenschappelijke normen: de parameters waren nauwelijks gedefinieerd, de condities onduidelijk, er was geen controlegroep, etc. Academici moeten daarom maar uitmaken wat de werkelijke economische betekenis is van het experiment.

Maar behalve een monetair experiment, is de Kunst Reserve Bank ook een reflectie van kunstenaars op de crisis van 2008. Een soort kunstproject dus. Dat project begon op de Zuidas met performances rond een industrieel apparaat maar na de tegenslagen in Eindhoven bleek die theatrale lijn helaas niet langer vol te houden. Zodoende hebben we de stap naar de internationale financiële centra nooit kunnen maken. Voor sommigen was het project daarom al in 2014 mislukt. Anderen zien het project meer als een reis – een zich voortslepend gevecht om een buitengewoon lastig experiment uit te voeren en te voltooien. Weer anderen waarderen vooral de inhoudelijke complexiteit en noemen het een conceptueel kunstwerk. Hoe je er ook naar kijkt, en welke onderdelen je nu wel of niet geslaagd vindt, de Kunst Reserve Bank is in ieder geval een goed verhaal.

Uitslag referendum en vervolg

referendumEen goed verhaal dat nog wel even goed moet worden afgerond. Daarom hielden wij op 30 April – de laatste dag van het experiment – in de ArtKitchen Gallery een referendum over de vraag of de bank op 1 Mei zou worden opgeheven of niet. Een wat ongelukkige dag want midden in de voorjaarsvakantie waardoor de opkomst niet erg groot was. Uiteindelijk zijn er 32 stemmen uitgebracht (waarvan zes via de online stemmodule). 26 leden waren voor voortzetting van de bank, 5 tegen en 1 stem was bewust ongeldig was gemaakt.

De leden zijn dus akkoord dat de bank nog enige tijd door gaat zodat wij de eerder geplande series alsnog kunnen uitbrengen. De munten van deze series zijn niet langer onderdeel van het experiment en kunnen niet worden ingewisseld. Ze worden dus gewoon als kunstwerken uitgegeven. Alle nieuwe munten zullen worden verkocht voor dezelfde koers als waarmee wij vijf jaar geleden zijn begonnen: € 100,-

Catalogus

cataloguskofferOndertussen zijn wij ook druk bezig met een catalogus van alle uitgebrachte munten. Claudia Gravestijn heeft hiervoor een hele bijzondere koffer ontworpen. Momenteel wordt nog gepuzzeld hoe één en ander gefinancierd kan worden want het gaat om een vrij kostbare productie en zoals bekend heeft de bank zelf geen geld meer. Mocht u suggesties hebben, aarzel dan niet ons te mailen.

Een cataloguskoffer is natuurlijk perfect om het verhaal van de Kunst Reserve Bank mee af te ronden. Wij hopen deze te kunnen aanbieden op een groot, afsluitend feest rond de geldpers dat na de zomervakantie in HAL25 Alkmaar zal worden gehouden: voor alle leden, kunstenaars, medewerkers, vrijwilligers en bedrijven die bij de bank betrokken zijn geweest.

Aanbieding voor leden verlengd

50 procentOp 30 April hielden wij in de ArtKitchen Gallery een grote uitverkoop van alle munten die nog in de kluis lagen. Omdat dit midden in de voorjaarsvakantie viel, moesten veel leden verstek laten gaan. Zij konden dus ook geen gebruik maken van de aanbieding om voor € 50 resterende munten uit de voorraad aan te schaffen.

Wij willen deze leden alsnog de mogelijkheid bieden hun collectie aan te vullen. Stuur ons een mail met de munten die u zou willen hebben en dan kijken wij of deze nog op voorraad zijn. Zo ja dan kunt u deze voor € 50 per munt bestellen.

LET OP: deze aanbieding geldt tot 31 Mei en alleen voor leden en/of mensen die reeds een munt bezitten. Stuur bij de mail dus ook een foto van uw leden- of reservemunt. 

Serie Zoro Feigl gereed

Zoro FeiglOp 30 April werd in de ArtKitchen Gallery ook de nieuwe serie van Zoro Feigl gepresenteerd. Zoro geldt inmiddels als één van de meest succesvolle Nederlandse kunstenaars wiens werk zowel door kunstcritici als het publiek bijzonder wordt gewaardeerd.

Met geld kan je nuttige dingen kopen. Maar kunnen geldstukken zélf ook nuttig zijn? Dat was de vraag die Zoro Feigl zichzelf stelde. De munten die hij vervolgens voor de Kunst Reserve Bank heeft ontworpen, behoren tot de lastigste die de bank heeft geproduceerd. Maar met een geweldig resultaat want het zijn een paar bijzonder nuttige stukken gereedschap geworden: een rolmaat waarmee de maat in centimeters of inches letterlijk rollend kan worden gemeten, een munt die te gebruiken is als ringsleutel 13 (de sleutel die altijd kwijt is), een munt als vergrootglas (waarmee op een zonnige dag ook vuur is te maken) en een munt als waterpas (met een minuscule druppel kwik).

De eerder gemelde technische problemen zijn allemaal opgelost. Alle munten zijn nu voor € 100 te bestellen bij het online wisselloket.

serie Zoro FeiglComité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl