“De complexiteit van het financiĆ«le systeem is veel sneller toegenomen dan ons begrip van die complexiteit.”

Wouter Bos

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 3 Oktober 2016 - 3 oktober 2016

Jan Henderikse en de Zero-groep

Na het onverwachtte succes van de KRB-expositie vorig jaar, zijn wij opnieuw uitgenodigd om tijdens de Kunst10Daagse in Bergen iets te doen in de monumentale Van Reenenschool. Een mooie gelegenheid om eens flink uit te pakken met een feestje rond de presentatie van een nieuwe serie munten. Deze zijn namelijk ontworpen door de befaamde Nederlandse kunstenaar, Jan Henderikse.

Jan HenderikseIn 1960 was Jan Hendrikse een van de oprichters van de Nederlandse NUL-groep, samen met Armando, Henk Peeters en Jan Schoonhoven. De ZERO-beweging benadrukte vooral het onpersoonlijke in de kunst, het objectieve. Daartoe hoorde het vermijden van een persoonlijk handschrift en het zoeken naar maakmethodes vergelijkbaar met het productieproces in fabrieken. Dit kwam tot uiting in het gebruik van, destijds zeer ongebruikelijke, materialen als bierkratten, kurken en munten (Henderikse), watten en veren (Peeters), karton (Schoonhoven) en bouten, autobanden en prikkeldraad (Armando).

Bierflessen WandDe inmiddels 79-jarige Henderikse wordt geroemd als de meest consequente kunstenaar van de ZERO-groep. Waar anderen geleidelijk weer gebruik gingen maken van het bekende kunst-idioom, bleef hij trouw aan het oorspronkelijke uitgangspunt: het alledaagse op speelse wijze verheffen tot kunst. Zijn werken waren vorig jaar nog te zien op de grote ZERO-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en onlangs in het Guggenheim New York, de stad waar hij tegenwoordig woont en werkt.

Voor de presentatie van zijn munten komt Jan Henderikse speciaal naar Bergen. Reden genoeg om deze eminence grise van de Nederlandse kunst te eren met een gevarieerd programma over de ZERO-beweging. De middag wordt georganiseerd i.s.m. met het locale KRB filiaal van Martina Koolwijk en de Art-Kitchen.

ZONDAG 16 OKTOBER

Een middag over geld, kunst en andere troep met de 'King of Trash' en een van de oprichters van de Nederlandse ZERO-groep, Jan Henderikse.

Inloop vanaf 12:00 uur
14:00:    Introductie ANTOON MELISSEN over ZERO
14:30:    ROB SCHOLTE en/of MARTE RÖLING in gesprek met Jan Henderikse
14:50:    MARK PEETERS over pizza's en kunst
15:00:    Officiële presentatie van de serie ZERO-munten

Bovendien:

  • Performances in de geest van ZERO door TOINE KLAASSEN en WJM KOK
  • Spannende korte filmpjes van o.a. ROSA JOHANNA
  • Continu vertoning van de film 'ALLES IS LICHT' van Sherman De Jesus over het recente werk van Jan Henderikse.
  • De hele middag serveert WOEST KOKEN vanuit een mobiele oven ZERO-pizza's naar ontwerp van Jan Henderikse.
  • De KEUKEN VAN HET ONGEWENSTE DIER serveert wilde Zeeuwse oesters.
  • DJ met unieke JAZZ-SINGLES uit begin jaren-60

Aansluitend expositie van de Kunst Reserve Bank en de Art-Kitchen met verkoop van munten en multiples van Jan Henderikse en andere kunstenaars van de ZERO-beweging.

Locatie:
Van Reenenschool
Spaanschepad 1
1861LM Bergen

Openingstijden expositie:
Za. 15 – Zo. 16 okt. van 12:00 tot 17:00 uur
Vrij. 21 – Za. 22 – Zo. 23 okt. van 12:00 tot 17:00 uur
 

Emissie Matthijs Booij verlengd

Wie de munten van Matthijs Booij nog wil bestellen, moet snel zijn. De emissie van de serie Hear no Evil, See no Evil, Speak no Evil en Do no Evil is verlengd tot 15 oktober maar daarna zijn de munten officieel niet meer verkrijgbaar.

Emissie Matthijs Booij

De munten zijn zoals gewoonlijk te bestellen bij het online loket. Bestelt u de hele serie, dan krijgt u er gratis een fraaie display voor vier munten bij.

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl