“Geef mij het recht om het geld van een land te creĆ«ren en controleren, dan maakt het mij niet uit wie de wetten maakt.”

M.A. Rothschild

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief November 2015 - 20 november 2015

Groot succes in Bergen

Expositie BergenHoewel de tentoonstelling over de KRB geen onderdeel was van het officiële programma, bleek het opeens de hit van de Kunst10daagse in Bergen te zijn. Het gerucht dat er in de Van Reenenschool een interessant kunstproject te zien was, ging als een lopend vuurtje door het dorp. Vooral tijdens het tweede weekeinde was het dan ook een drukte van belang. Veel bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid om alsnog één van de eerdere emissies aan te schaffen zodat wij onze reserves weer wat hebben kunnen aanvullen. Een groot succes dus – met dank aan de lokale filiaalhouder Martina Koolwijk, die deze expositie had georganiseerd.

Munten in expositie

Doorgaans leggen wij de nadruk vooral op de inhoud van het experiment, maar het was ook wel eens aardig om het artistieke karakter van het project zo breed geëtaleerd te zien. Opmerkelijk genoeg nodigde het museaal presenteren van de munten juist uit tot het stellen van inhoudelijke vragen: Is dit geld of kunst? Wat is de waarde van dit geld? Hoe werkt deze bank? Hoe werken andere banken? Op die manier droeg de tentoonstelling weer bij aan het feitelijke doel van het experiment: het publiek toegang bieden tot de wonderlijke, abstracte schoonheid van het financiële systeem.

Wij hebben nu een kant-en-klare kit waarmee wij de tentoonstelling vrij eenvoudig ook op andere locaties kunnen inrichten. Misschien heeft u nog een idee voor een plek waar geïnteresseerden kunnen kennismaken met de bank? Een presentatie met aansluitende tentoonstelling en tijdelijk loket is zo opgezet. Het hoeft ook geen langlopende expositie te zijn. Indien er voldoende belangstellenden worden uitgenodigd, is een weekeinde is in principe genoeg. En als filiaalhouder ontvangt u natuurlijk een vette bonus voor elke verkochte munt! 

Lassa muntNieuwe munt: Lassa

Met de inkomsten in Bergen hebben wij meteen de laatste twee stempels van de virus-serie kunnen bestellen. De eerste exemplaren van de nieuwe Lassa-munt zijn inmiddels geslagen en gekleurd.

Vanaf vandaag is de munt te bestellen bij het online-loket. Houd u opnieuw rekening met een wat langere levertijd want zoals uitgelegd in dit filmpje, kost het kleuren van deze munten de nodige tijd.

Displays

Diplay-enkel

De meeste mensen hebben hun reservemunt(en) ergens in een la liggen. Prima – dat is immers wat je met geld doet: opbergen in een kluis, la of oude sok. Maar wat als je de munt toch vooral als een kunstwerk ziet? Dan wil je hem mooi etaleren.

Voor die mensen hebben wij nu displays bekleed met velours waarin de munt op een stijlvolle manier kan worden gepresenteerd. Zowel voor een enkele munt als voor een complete serie van vier. Voor enkele munten komen de displays in drie kleuren: helder rood, mosgroen en koninklijk blauw. De display voor een complete serie is uitgevoerd in bordeauxrood. Alle displays kunnen zowel staan als hangen en hebben op de achterzijde een foedraal voor de bijhorende certificaten.

De prijs hebben wij heel bescheiden kunnen houden: voor een enkele munt € 10,00 en voor een serie € 15,00.
Te bestellen op de website onder derivaten.

Hanger

Medaillon

Wie de reservemunt écht op waarde weet te schatten, houdt hem altijd bij de hand – voor het geval het monetaire systeem onderweg opeens instort, of als kunstzinnig sieraad. Dat laatste is in ieder geval het idee van de medaillon die een van onze filialen heeft laten maken. Wie zoals deze filiaalhoudster meerdere munten bezit, kan zich iedere dag met een ander kunstwerk kleden want het medaillon werkt als een wissellijst.

Indien u interesse heeft in dit bijzondere sieraad, kunnen wij u in contact brengen met de juwelier die deze hanger heeft gemaakt.

Het nieuwe wondermiddel

Coco's

De afgelopen jaren zijn er zowel op nationaal als internationaal niveau talloze maatregelen getroffen om een ramp als in 2008 te voorkomen. Banken moeten tegenwoordig aan strenge eisen voldoen en beweren ook zelf dat ze hard werken om de boel te verbeteren teneinde het vertrouwen in de sector te herstellen. Dat roept de vraag op wat de financiële instellingen dan zoal hebben gedaan. Welke instrumenten hebben die slimme jongens en meisjes in de glazen zuilen op Canary Wharf en de Zuidas verzonnen om het financiële systeem stabieler te maken? Antwoord: coco's. Dat zijn geen nieuwe snoepjes voor dansfeestjes of iets wat je opsnuift, maar 'innovatieve instrumenten' waarmee banken hun kapitaalpositie kunnen verstevigen. 

Zoals wij inmiddels allemaal weten, is er maar één effectief middel om de stabiliteit van het financiële systeem te verbeteren: hogere kapitaalbuffers. Dat is waar alle maatregelen ook op aansturen: zorgen dat banken voldoende geld in kas houden zodat de samenleving niet hoeft bij te springen als deze too-big-to-fail bedrijven bij een nieuwe crisis weer in de problemen komen. De volgende keer moeten de aandeelhouders eerst maar eens hun eigen spaarcentjes aanspreken. Dus meer eigen kapitaal en minder vreemd vermogen (leningen). Dat laatste was immers de oorzaak van de crisis van 2008: er zaten te veel onduidelijke leningen in het hele systeem.

Banken zijn dus driftig op zoek naar kapitaal om hun buffers te verhogen. Maar investeerders zijn nauwelijks geïnteresseerd in aandelen van 'veilige banken' die nauwelijks renderen. Dus wat verzinnen die slimme jongens en meisjes? We gaan geen kapitaal aantrekken (aandelen uitgeven) maar het geld gewoon lenen! Oftewel: wij gaan obligaties uitgeven waarop wij een bijzonder aantrekkelijke rente uitkeren. Die rente is zo hoog omdat er een zeker risico aan verbonden zit: mocht onze buffer te laag worden, dan kunnen de obligaties namelijk alsnog worden omgezet in gewone aandelen. Tot die tijd mogen deze zogenaamde coco's (contingent convertible bonds) echter gewoon als buffer (Tier1-kapitaal) worden meegeteld. En het mooiste is: van mijnheer Dijsselbloem mogen wij als bank de uitgekeerde rente gewoon aftrekken!

Snapt u het nog? Aandelen die eigenlijk leningen zijn maar worden geboekt als eigen vermogen en waarvan de kosten als rente op vreemd vermogen aftrekbaar zijn... Dit is dus het antwoord van de sector – het wondermiddel waarmee de kapitaalbuffers zonder een centje pijn worden verhoogd en het systeem weer stabieler wordt gemaakt. Of is het toch een nieuw massavernietigingswapen dat die jongens en meisjes daar in die kamertjes op Canary Wharf en de Zuidas in elkaar hebben zitten solderen?

Want een bank die gedwongen wordt zijn coco's om te zetten in aandelen, kan de tent natuurlijk meteen sluiten. Of laat u uw spaargeld bij zo'n bank staan? Feitelijk wordt het faillissement van de bank dus alleen maar vervroegd. Maar veel ernstiger is dat de hele financiële sector hierdoor in paniek kan raken. Investeerders gaan zich immers afvragen of hun coco's wel veilig zijn. Wie is de volgende? De prijs van deze obligaties zal dus razendsnel kelderen en impliciet worden alle banken opeens verdacht. Zo kan zich in no-time een volgende bevriezing van het financiële systeem aandienen. 

DijselbloemInmiddels is duidelijk dat Dijsselbloem zijn boekje ver te buiten is gegaan met het ontwerpen van de wet die dit instrument mogelijk moet maken. Niet alleen hebben de banken driftig mee zitten schrijven met de tekst en is de wet niet voorgelegd aan de Raad van State, maar ook is er bewust op aangestuurd om de Europese regels te omzeilen. De rente op dit soort obligaties wil Dijsselbloem namelijk alleen aftrekbaar maken voor banken want als alle bedrijven dit mogen doen, wordt het te duur. Dat is vanzelfsprekend in strijd met de mededingingsregels. Het meest zorgelijke is echter het argument waarmee onze minister de invoering van deze gevaarlijke instrumenten legitimeert: 'We kunnen niet achterblijven want in andere landen mag het ook.' Inderdaad: inmiddels zwerft er wereldwijd al meer dan 100 miljard dollar aan coco's door het financiële systeem...

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl