“Exponentiële economische groei, rekenkundig noodzakelijk voor de samengestelde rente op de geldhoeveelheid gebaseerd op schuld, loopt uiteindelijk stuk op de eindigheid van de natuurlijke hulpbronnen. ”

Chris Cook

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Februari 2012 - 20 februari 2012

Vorstverlet

BouwplanBegin deze maand zouden wij zijn begonnen met de bouw van het hoofdkantoor op de Zuidas. Door de onverwacht lange vorstperiode is de planning echter volledig in het honderd gelopen. Vanwege werkzaamheden elders kan de Fa. Wonder nu pas volgende week beginnen met het grondwerk. Het wordt dan flink aanpoten om het terrein begin maart helemaal op orde te hebben.

De planning van de bouw is nu als volgt:

Week 9 grondwerk: sloot graven, talud opwerpen
rijbaan aanleggen voor zwaar transport
plaatsen stelconplaten
Week 10 pershuis, kluis en loket plaatsen
grind storten
hekwerk rondom sloot plaatsen
Week 11 terrein opschonen, grind aanharken, etc.
electra en water aansluiten
inrichten werkplaats en loket
testdraaien geldpers

Het streven is om eind maart alles gereed te hebben zodat de bank uiterlijk 1 April officieel van start kan gaan. Vanzelfsprekend gaan we van deze officiële opening een klein feestje maken.

Heeft u een goed idee voor deze opening, of wilt u meehelpen met de voorbereidingen, laat het ons dan weten want we kunnen alle hulp goed gebruiken!

Projectbord geplaatst

BouwbordVooruitlopend op de werkzaamheden is op de locatie alvast een projectbord geplaatst. Zo is voor iedereen duidelijk dat hier geen kantoorkolos zal verrijzen, maar dat wij op deze plek een nieuwe reservemunt gaan creëren. De Fa. Bas Honcoop die het bord sponsort, heeft een fraaie constructie voor het 5 meter brede bord gemaakt. Onder het bord komen nog losse planken waarop straks alle deelnemende bedrijven worden vermeld.

Nieuwe sponsor: grind

Wij zijn bijzonder gelukkig dat de firma De Rooij Zand & Grindhandel bereid is gevonden het grind voor het hoofdkantoor te leveren. Het sympathieke familiebedrijf in De Hoef bestaat al ruim 60 jaar en levert grind aan zowel particulieren als grootverbruikers – en nu dus ook aan een opmerkelijk kunstproject. In de opslag in De Hoef zijn voor ons twee fraaie grindsoorten uitgekozen: diepzwart basalt split en een helder wit grindmengsel. Van dit grind wordt straks resp. 15 en 95 ton op de locatie afgeleverd.

Nieuw ontwerp pershuis

PershuisBij wijze van genoegdoening voor de stress en overlast die zij ons met hun Nieuwjaarsstunt hebben bezorgd, gaan de leden van de Frijsteat Folgeren het transparante pershuis voor ons bouwen. Zij kunnen de constructie echter alleen in hout maken. Blanca Architecten heeft daarom een nieuwe constructie ontworpen. De tekeningen liggen nu bij met Pieters Bouwtechniek voor de constructieberekeningen die nodig zijn voor de definitieve bouwvergunning.

Wij zijn nog wel hard op zoek naar een bedrijf dat de polycarbonaat- of acrylaat ruiten kan leveren. Dus mocht u een bedrijf weten die dit mogelijk wil sponsoren, laat het ons weten!

Test met loodlegering geslaagd

testmuntIn de tijdelijke opslag in Friesland zijn een aantal tests gedaan met een speciale loodlegering die wij hebben laten maken. Deze Pb/Sb legering met 3% antimoon is een veel harder en duurzamer metaal dan gewoon lood en dit maakt de munt dus minder kwetsbaar. De legering is ook echter ook iets brosser dus de vraag was of wij hiermee wel goede munten kunnen slaan.

Dat blijkt inderdaad het geval. Sterker: met deze legering kunnen wij echt perfecte munten slaan! De detaillering is verbluffend en het contrast tussen de gepolijste en ongepolijste delen is ook heel fraai. Vergeleken met de testmunten van brons, messing, tombak en alpaca springt deze er echt uit. Vermoedelijk wordt dit dus het metaal waarin wij de kunstwerken straks gaan slaan.

Deelnemende kunstenaars

Vrijwel alle benaderde kunstenaars hebben enthousiast gereageerd op de vraag of zij willen deelnemen aan dit bijzondere experiment. Er is veel lof voor de manier waarop het hele experiment is opgezet. Ook het feit dat zo’n groot en complex project zonder één cent subsidie wordt uitgevoerd, oogst veel respect. Maar men is vooral enthousiast over het idee om met deze bank een serieus antwoord te geven op de manier waarop kunst tegenwoordig wordt bejegend.

De lijst van de eerste groep kunstenaars is nu bijna gereed. Wij zullen pas later de definitieve lijst bekend maken, maar kunnen wel alvast zeggen dat het om een hele brede en interessante vertegenwoordiging van de Nederlandse kunst gaat.
 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl