“De manier waarop banken geld creĆ«ren is zo simpel dat je er met je verstand niet bij kan.”

J. K. Galbraith

Nieuwsbrieven

Uitnodiging eerste muntslag Doina Kraal - 20 november 2014

Sint en PietSurprisemakers staakt uw wild geraas! Voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en/of economie, hebben wij namelijk het perfecte Sinterklaascadeautje want volgende week donderdag zal voor het eerst sinds lange tijd weer een nieuwe munt worden geslagen. En het is meteen een hele bijzondere munt, ontworpen door het aanstormend Nederlandse talent, Doina Kraal.

In 2013 kenden het Gieskes-Strijbis Fonds en FOAM de 3h Award toe aan Doina Kraal om een nieuw werk te maken. Dit resulteerde in het project Touche-à-Tout, een reizende installatie die voortborduurt op de multimediale installatie In de Rarekiek op basis waarvan zij de prijs won. Met een draagbaar kabinet vol wonderlijke kijk-, geur- en luisterervaringen zal Kraal in negen maanden tijd vijf continenten bezoeken: van Azië en Oceanië naar Noord- en Zuid Amerika en Afrika.

De serie munten die Kraal voor de Kunstreservebank heeft bedacht, sluit nauw aan bij deze reis langs verschillende culturen. Drie van de vier munten krijgen namelijk pas tijdens en na afloop van de reis hun definitieve vorm. Alleen de eerste munt wordt al bij aanvang van de reis geslagen want deze gaat dienen als een soort visitekaartje.

SPEND ME

Spend MeGeld moet rollen – dat is het idee van deze eerste munt. Bij aankomst op ieder continent koopt Kraal namelijk met deze munt een voorwerp dat zal worden toegevoegd aan haar kabinet. Degene die de munt als betaling voor dit voorwerp heeft geaccepteerd, moet deze echter binnen een week uitgeven aan een object met een vergelijkbare waarde. Op zijn/haar beurt moet de verkoper de munt ook weer binnen een week uitgeven, et cetera. Iedereen wordt verzocht de locatie van de transactie en een foto van zijn/haar aanwinst te uploaden naar een website. Zo wordt in beeld gebracht hoe de munten op de verschillende continenten gaan circuleren.

Vanzelfsprekend sluit dit idee perfect aan bij het hele concept van de Kunst Reserve Bank. Hier wordt immers onderzoek gedaan naar de waarde die de reservemunt op verschillende plekken en in verschillende culturen vertegenwoordigt. Wat kan iemand in Oceanïe met de munt kopen? Wat is de reservemunt in Afrika waard? Calculeert men louter de nominale waarde (momenteel ca. US$ 150), of onderkent men daar ook de kunstzinnige waarde? Allemaal interessante vragen!
Boeiend is natuurlijk ook om te zien of deze munten hier in Nederland gaan circuleren. In de munt is namelijk een QR code geslagen en daarmee komt men op de website met de uitnodiging de munt weer uit te geven en zo deel te nemen aan het project.

Uitnodiging

museum foamA.s. donderdag 27 November zal het project Touche-à-Tout officieel van start gaan in Museum FOAM in Amsterdam. Daar kunnen de bezoekers via een live-verbinding getuige zijn van de eerste muntslag met de geldpers in HAL25 in Alkmaar. Een razendsnelle motorkoerier vervoert de eerste munt vervolgens naar de Keizersgracht 609 waar deze in het reiskabinet wordt geplaatst. Indien het verkeer meezit, kunnen in het museum even later ook de eerste versgeslagen munten worden gewisseld.

Presentatie nieuwe munt Doina Kraal in Museum FOAM

FOAM

donderdag 27 november 2014
17:30 uur
Museum FOAM, Keizersgracht 609
Amsterdam

Vanaf vandaag is de munt ook verkrijgbaar bij het online wisselloket van de Kunst Reserve Bank. Daar kan men eventueel ook alvast de hele serie bestellen maar de laatste drie munten worden pas medio 2015 uitgegeven. Voordeel is dat u de serie koopt voor de huidige koers.

Doina Kraal

Doina Kraal

Doina Kraal (1980) studeerde in 2002 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, op de afdeling Voorheen Audio Visueel. Na haar afstuderen volgde Kraal een Master in Fine Art aan het Central Saint Martins College of Art in Londen. Haar werk is onder meer tentoongesteld in Times Square Gallery, New York, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, Soledad Senlle Gallery, Amsterdam en was op diverse andere locaties in Nederland te zien.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl