“Van de vele manieren waarop je een banksysteem zou kunnen organiseren, is die van vandaag wel de slechtste.”

Mervyn King, gov. Bank of England

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 7 oktober 2013 - 7 oktober 2013

Nieuwe munt Gabriel Lester

Zoals bekend worden er van iedere munt slechts 100 exemplaren geslagen en zijn die slechts een week lang verkrijgbaar bij de bank. De reden voor deze korte emissietijd is dat wij met dit experiment de reële economische waarde van de nieuwe reservemunt proberen vast te stellen. Die waarde kan alleen maar worden bepaald als er ook echt wordt gehandeld in de munten. Teneinde de handel te bevorderen, is alleen de huidige munt van de huidige kunstenaar verkrijgbaar bij de bank. Voor eerdere emissies moet men dus naar onze dealing room waar het publiek onderling munten kan kopen of verkopen. Aan de hand van de vraag- en aanbodprijzen kunnen wij dan de actuele koers bepalen.

Een aantal mensen liet ons weten dat zij graag geattendeerd willen worden wanneer de bank een nieuwe emissie start zodat men tijdig een munt kan bestellen. Daarom hierbij de aankondiging dat de emissie van de nieuwe munt ‘Corporate Ladder’ van Gabriel Lester deze week van start is gegaan. De munt is nog tot 15 oktober te bestellen via het online wisselloket. Daar kunt u ook de hele serie bestellen.

Gezocht: medewerkers

Loket EinfhovenDe vestiging Eindhoven is inmiddels twee weken open. De opmerkelijke bank op het Stationsplein roept veel vragen op en wij zijn bijna de hele dag bezig met uitleg geven over de bedoeling van de Kunst Reserve Bank. De interesse is dus groot en een flink aantal Eindhovenaren neemt inmiddels ook deel aan het experiment.

De belangstelling voor de bank is natuurlijk verheugend. Maar vanwege de drukte aan het loket komen wij nauwelijks meer toe aan alle andere werkzaamheden. Wij zijn daarom dringend op zoek naar mensen die in Eindhoven willen meewerken aan dit bijzondere project. Concreet gaat het vooral om de loketbediening: in het loket op het Stationsplein uitleg geven over het doel en de achtergrond van het experiment, munten verkopen en terugwisselen. Het is geen moeilijk werk maar vraagt wel om enthousiaste inzet en een zekere ervaring in het uitleggen van de complexe opzet en inhoud van het project. Het is de bedoeling om met een rooster te werken waarin men voor een aantal uur wordt ingedeeld. Loketmedewerkers krijgen een uitgebreide toelichting over de achtergrond van het project en een korte training in het beantwoorden van de meest gestelde vragen.

Daarnaast zijn er allerlei organisatorische taken die heel goed door zelfstandig opererende medewerkers kunnen worden uitgevoerd. Dit betreffen werkzaamheden op het gebied van marketing en publiciteit maar ook meer zakelijke en administratieve taken. Binnen de opzet van het project is er veel ruimte om dingen zelf op te zetten en vorm te geven. Medewerkers kunnen dus voor een groot deel zelf de vorm en uitvoering van het project bepalen. In dit verband is de bank wellicht ook interessant als stageplaats.

Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar info@kunstreservebank.nl

Lot 37Zilveren sleutel

De winnaar van de zilveren sleutel heeft zich nog altijd niet gemeld. Kijk nog even goed in uw portemonnaie of daar niet ergens lot nr. 37 verstopt zit. De winnaar kan een foto van zijn lot mailen naar info@kunstreservebank.nl. In de mail graag het adres vermelden waarnaar de sleutel kan worden gezonden.

 

Reservemunten in Haupt collection

Uit Duitsland kregen wij bericht dat munten van Elly Balus en Anne de Vries zijn opgenomen in de befaamde collectie van Stephan Haupt. Deze collectie is helemaal gericht op moderne kunst en geld. 

Zie website Haupt sammlung

Tip: Econoshock 2.0

CanvasTerwijl de Nederlandse publieke omroep zit te jeremiëren over het budget waarmee ze straks geen concurrerende spelshows meer kunnen maken, levert het Belgische Canvas voor een fractie van de kosten al jarenlang serieuze programma’s van hoogstaande journalistieke kwaliteit.

Een absolute aanraden is de documentairereeks Econoshock 2.0 die de journalist Michaël Van Droogenbroeck onlangs maakte over de wortels, gevolgen en de mogelijke oplossingen van de huidige financiële wereldcrisis. Geen armoedige straatinterviewtjes met burgers over hoe zij nu weer getroffen worden door de crisis, maar een serieuze poging om de zaken nu eens met een zekere distantie te bekijken. Aanleiding is het boek van Geert Noels waarin deze Belgische econoom stelt dat wij niet één maar zes crisissen tegelijk meemaken. In een geweldig vogelperspectief worden de verschillende globale ontwikkelingen helder toegelicht. Aan het woord komen talloze deskundigen w.o. Joris Luyendijk en de van Tegenlicht bekende investeerder Jim Rogers (tevens supporter van de Kunst Reserve Bank).

Kern van het verhaal is dat de huidige politieke en economische systemen nauwelijks zijn toegerust om de aankomende mega-schokken op het gebied van ecologie, energie en demografie te kunnen opvangen. Uiteindelijk zullen de schokken die onze economie op dit moment dooreenschudden, samen één megaschok vormen die onvermijdelijk zal leiden tot een fundamenteel nieuwe economische orde. Een orde die ongetwijfeld gebaseerd zal zijn op een nieuw soort geld dat gedekt zal worden door nieuwe ideeën over wat wij werkelijk van waarde achten.

Helaas is men bij Canvas nog niet zover dat Nederlandse kijkers de gemiste afleveringen kunnen bekijken. Maar houd de website in de gaten want er wordt vermoedelijk wel een DVD uitgegeven.

Zie website Canvas - Econoshock 2.0


 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl