“Ons banksysteem is bij toeval ontstaan; en wanneer er iets toevalligs gebeurt, wordt het een religie.”

Walter Wriston

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 25 september 2013 - 25 september 2013

Vestiging Eindhoven geopend

opening EindhovenOnder grote belangstelling is afgelopen zaterdag de nieuwe vestiging op het Stationsplein in Eindhoven geopend. Het is aan de inzet van de wethouder cultuur Mary-Ann Schreurs en de directeur van het Van Abbemuseum, Charles Esche te danken dat de bank in zo korte tijd naar deze prominente locatie kon verhuizen. Hen viel daarom de eer te beurt om met het lostrekken van een strik rond het pershuis de bank officieel te openen.

 

Eerste munt Gabriel Lester

The harder they comeHierna was het aan Gabriel Lester om zijn eerste munt te slaan. Gabriel heeft een prachtige serie grafische ontwerpen gemaakt die op een subtiele manier naar economische voor- en tegenspoed verwijzen. De op- en neergang (van de koers, de beurs) wordt sterk verbeeld in de eerste munt ‘The harder they come’ waarin een man (de mens) op ons af stormt of – als de munt een halve slag wordt gedraaid – in de diepte valt. Deze aantrekkelijke munt vond direct gretig aftrek. Na een kleine onderbreking (zie hieronder) is de productie dinsdag gestart.

Bent u niet in de gelegenheid om naar Eindhoven te reizen, dan kunt u de munt tot volgende week woensdag bestellen via het online wisselloket op de website. Daar kunt u ook de hele serie bestellen.

Geldpers beschadigd... en gerepareerd

Het lijkt traditie te worden dat er tijdens officiële openingen altijd iets mis gaat. Was bij de opening op de Zuidas de leverancier te laat met het eerste stempel, dit keer hadden we te kampen met een ernstig mechanisch defect. Tijdens het transport heeft de pers namelijk het spoorviaduct in Eindhoven aangetikt.

Aanvankelijk leek de schade mee te vallen: uit de sierlijst van het viaduct was een flintertje zandsteen afgebroken en bovenop het rechter vliegwiel van de pers zat een streepje gruis. Maar bij het starten van de machine bleek die tik toch harder dan gedacht want beide vliegwielen stonden opeens te dansen in hun lagers. Het was duidelijk: door de enorme massa van het vliegwiel was die kleine tik voldoende geweest om de hele as te verbuigen. Met heel kort aan- en uitzetten vielen er tijdens de opening misschien nog één of twee munten mee te slaan, maar de pers kon onmogelijk continu draaien.

Kees RoestMaandagochtend is Kees Roest, de expert die de pers drie weken geleden nog heeft gerepareerd, meteen langs geweest om de schade op te nemen. Met zijn ruime ervaring in de machinebouw kon hij snel inschatten dat er maar één oplossing is: de as vervangen. Een dure grap want de as is ruim twee meter lang en bevat allerlei kritische delen.

Met een zware hydraulische pers heeft hij de as weer een beetje recht kunnen buigen zodat wij voorlopig even door kunnen met de productie. De afwijking in de as is op den duur echter funest voor de lagers dus vervangen is onvermijdelijk. Het wachten is nu op de taxateur van de verzekering van de transporteur.

Zilveren sleutel

In de hectiek van de opening is het trekken van het winnende lot voor de zilveren sleutel van de bank in Eindhoven erbij in geschoten. De trekking heeft nu afgelopen dinsdag plaatsgevonden door een voorbijganger blind een lotje uit een zak te laten trekken. Het winnende nummer is 37.

37
winnend lot voor
de zilveren sleutel

De winnaar kan een foto van zijn lot mailen naar info@kunstreservebank.nl. In de mail graag het adres vermelden waarnaar de sleutel kan worden gezonden.

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl