“Papiergeld keert altijd terug naar haar intrinsieke waarde - en die is nul.”

Voltaire

Nieuwsbrieven

Heropening KRB en eerste muntslag Gabriel Lester - 19 september 2013

Hierbij willen wij alle mede-eigenaren, vrijwilligers, sponsors en andere geïnteresseerden nogmaals uitnodigen voor de officiële opening van de nieuwe vestiging van de Kunst Reserve Bank in Eindhoven.

Officiële heropening
A.s. zaterdag 21 september - 15:00 uur
Stationsplein Eindhoven

De opening zal worden verricht door Mary-Ann Schreurs, wethouder Cultuur gemeente Eindhoven, en Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum.

Direct na de opening en het opstarten van de geldpers zal de eerste munt worden geslagen van de kunstenaar voor de komende maand:

Gabriel Lester

Na de opening blijft de Dutrannoit geldpers nog enige tijd draaien zodat u ter plekke een versgeslagen munt van Gabriel Lester kunt aanschaffen. De exacte prijs van de munt hangt af van de wisselkoers op zaterdag.

Aansluitend wordt er in het restaurant van het Van Abbemuseum een openingsfeestje gehouden. Hier zal ook de zilveren sleutel van het bankterrein worden verloot.* Het museum bevindt zich op een kleine 15 minuten lopen van het Stationsplein. Voor het vervoer van de gasten naar het museum is echter ook een museumbus beschikbaar. De eerste munt van Gabriel Lester zal later in de middag ook te koop zijn in het museum.

* Kijk op de website hoe u met een bijdrage aan het bouwfonds kunt meedingen naar de zilveren sleutel. De actie loopt tot zaterdag 21 september 12.00 uur.

Over de nieuwe kunstenaar, Gabriel Lester

Gabriel LesterGabriel Lester (1972) woont en werkt zowel in Amsterdam als Shanghai. Lester’s kunstwerken, films en installaties komen voort uit het verlangen om verhalen te vertellen of installaties te bouwen waarin mogelijke verhalen te ontdekken zijn. In zijn werk refereert Lester dikwijls aan de illusies die door theater en film worden opgewekt. Vanwege zijn opleiding als filmmaker en beeldend kunstenaar wordt zijn werk daarom ook vaak getypeerd als cinematografisch.

De werken bevatten nooit een expliciete boodschap of eenduidig idee, maar zijn eerder voorstellen hoe men zich tot de wereld kan verhouden – hoe de wereld zich presenteert en volgens welke technieken en mechanismen wij haar interpreteren en begrijpen. Door dingen te ontleden, redigeren, herschikken en in een ander perspectief te plaatsen, wil Lester ons bij het werk betrekken. Uiteindelijk suggereren zijn kunstwerken zowel rationeel bewustzijn als associatief, magisch denken.

Werken van Lester zijn te zien geweest op de Biennale (2013) en Documenta (2012) en opgenomen in de collecties van o.a. Boijmans van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag, Minsheng museum Shanghai, Bonniers Konsthall Stockholm en Bozar Brussel.

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl