“Bankiers zijn helemaal niet conservatief. Ze zijn alleen ongelooflijk begaafd in zelfbedrog door de kans op een groot, alles verwoestend verlies onder het tapijt te schuiven.”

Nassim Nicholas Taleb, The Black Swan

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief september 2013 - 3 september 2013

Verhuizing gaat door

KRB EindhovenDe verhuizing naar Eindhoven blijft een lastige klus. Het afbreken, inpakken, transporteren en weer opbouwen van de bank is een enorme logistieke puzzel, waarbij de werkzaamheden van tientallen personen en bedrijven op twee verschillende locaties naadloos op elkaar aan moeten sluiten. Daarbij zijn er ook allemaal lokale bestemmingen, voorschriften en vergunningen waarmee rekening moet worden gehouden. Ieder logistiek of organisatorisch stukje moet ook perfect passen, anders klopt de hele puzzel niet meer en verschuift bijvoorbeeld de openingsdatum weer een paar dagen.

De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest om deze puzzel kloppend te krijgen. Er ontbreken nog steeds een paar stukjes, maar zoals het er nu naar uit ziet, gaan we in het weekeinde van 14 en 15 september afbreken en inpakken en wordt op maandag 16 september alles met een dieplader naar Eindhoven getransporteerd. Daar hebben wij enkele dagen om alles op te bouwen en netjes af te werken. Op 21 september hopen wij dan de nieuwe vestiging op het Stationsplein in Eindhoven officieel te kunnen openen. Noteert u deze datum dus alvast in uw agenda.

Nico van Bockhooven van Blanca Architecten heeft ondertussen een complete set bouwtekeningen van de nieuwe situatie gemaakt. De constructieve berekening had Pieters Bouwtechniek destijds al voor de vergunning in Amsterdam gemaakt en die waren ook goedgekeurd, maar de bouwdienst in Eindhoven heeft gevraagd of zij deze cijfers naar de nieuwe Euro-codes kunnen omzetten. Tja, dat soort puzzelstukjes...

Afscheidsfeest

Wij vertrekken natuurlijk niet zonder netjes afscheid te hebben genomen van alle medewerkers, instellingen en bedrijven die ons het afgelopen jaar zo hard hebben geholpen. Op donderdag 12 september geven wij daarom een groot afscheidsfeest op het hoofdkantoor. Alle mensen die werkzaam zijn op de Zuidas zijn vanzelfsprekend ook uitgenodigd om het glas te heffen ter afsluiting van de bijzonder geslaagde eerste fase van het experiment.

Met de verhuizing gaan wij natuurlijk geen onnodig gewicht meeslepen. Zo ligt er een nog flinke voorraad munten in de kluis. In economische termen heet dat dood geld en volgens onze minister-president is het niet verstandig om dat te lang vast te houden. Op het afscheidsfeest zullen daarom alle munten van de voorgaande emissies ter verkoop worden aangeboden. Normaal kunt u deze munten alleen via de handel in de dealing-room proberen te bemachtigen. Dit is dus een unieke kans om die ene munt alsnog in uw bezit te krijgen. Let wel: de voorraad is flink, maar in tegenstelling tot al het fiduciaire geld, niet onuitputtelijk dus wees er op tijd bij want op = op!

Afscheidsfeest Kunst Reserve Bank
donderdag 12 sept. 17:00 - 20:00 uur
toegang vrij en iedereen welkom!

Bouwfonds EIndhoven

Een vervelend puzzelstukje dat nog nergens lijkt te passen, is de financiering van de hele operatie. Veel mensen hebben de afgelopen weken een bijdrage in het Bouwfonds gestort – waarvoor onze hartelijke dank! Er is echter nog een behoorlijk gat in de begroting en helaas raken de middelen waarmee dat gat gedicht kan worden (sponsors en/of bedrijven die voor lager tarief werken) langzaam maar zeker uitgeput.

lidmaatschapmuntDaarom deze nieuwe oproep om toch eens te kijken naar de prachtige munt die Melle Hammer voor ons heeft ontworpen. Voor slechts € 50 kunt u deze ledenmunt in uw bezit krijgen en bent u mede-eigenaar van de Kunst Reserve Bank. Met een grotere donatie dingt u ook mee naar de zilveren sleutel van de bank in Eindhoven. En voor slechts € 25 ontvangt u een gesigneerd exemplaar van onze eigen bankeed.

Bent u al mede-eigenaar of heeft u al een bijdrage in het Bouwfonds gestort, stuurt u deze nieuwsbrief dan door naar vrienden en kennissen die mogelijk ook geïnteresseerd zijn in dit bijzondere project.

Voor degenen die de ledenmunt al hebben besteld: de munt wordt donderdag geslagen en zal dan direct worden verzonden.

KRB bij De Avonden

De AvondenVanavond besteedt het culturele programma De Avonden aandacht aan de Kunst Reserve Bank. Zie dit persbericht:

De Kunst Reserve Bank is een kunstenaarproject dat in mei 2012 werd opgericht en dezer dagen furore maakt. Kunstenaars ontwerpen munten in gelimiteerde oplage die gekocht kunnen worden en later ingewisseld tegen 10 % rente. Hoe werkt deze bank die een alternatief monetair systeem wil bieden en de hoogleraren Arnold Heertje, Herman Wijffels en Rick van der Ploeg in het comité van aanbeveling heeft opgenomen? Hoe kunstenaars ons doen nadenken over de bankencrisis. Anton de Goede ontmoet oprichter Ron Peperkamp en een van de deelnemende kunstenaars, Merijn Bolink.

Radio 6, 21.02 - 23.00, reportage over de KRB om ca. 22:30 uur

Tip

Tomas SedlacekIn Tegenlicht was gisterenavond de jonge Tsjechische econoom Tomáš Sedláček te zien – een eigenzinnig denker met een frisse blik op allerlei macro-economische principes en één van onze persoonlijke favorieten. Meer fragmenten van dit interview zijn te bekijken op de website van Tegenlicht. En veel meer - dikwijls zeer onderhoudend - materiaal vindt u op zijn eigen website: www.tomassedlacek.cz
 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl