“Ons banksysteem is bij toeval ontstaan; en wanneer er iets toevalligs gebeurt, wordt het een religie.”

Walter Wriston

Nieuwsbrieven

Big Bang van Ted Noten - 18 juni 2013

Het afgelopen jaar hebben wij al een hele serie bijzondere muntontwerpen uitgegeven. Af en toe zat daar een munt tussen die meteen een WOW!-effect gaf. Dat is zeker het geval met de munt van Ted Noten die afgelopen zaterdag voor het eerst werd geslagen. Nu hadden wij van deze beroemde ontwerper van spectaculaire sierraden ook wel verwacht dat hij met een aantal extreme ideeën zou komen. Maar dat die zo goed zouden uitpakken was toch een verrassing.

Zijn eerste munt is een verbeelding van de Big Bang (13,7 ± 0,2) x 109 jaar geleden. Een grote klap is ook letterlijk de techniek waar Ted van uit ging bij het ontwerp. Op het onderstempel worden namelijk heel precies een aantal glasscherven en een 0.015 Krt. diamantje geplaatst. Een harde klap van 120 ton met de Dutrannoit frictiepers is genoeg om het glas volledig te verpulveren en tegelijk een wonderlijke afdruk achter te laten op de munt. Het resultaat is een fantastische nebula met in het midden een eenzaam schitterend sterretje. De diamant is namelijk harder dan het metaal en wordt dus in de munt geslagen. Mits de diamant niet op z’n kantje rolt want dan wordt hij toch gespleten en geeft weer het prachtige effect van een sterrenwolk.

Voor de mensen die afgelopen zaterdag aanwezig waren, was het dus iedere keer weer spannend wat er uit de pers zou rollen. En iedereen wilde meteen ook een munt hebben dus moesten wij drie uur achter elkaar doorslaan om aan de vraag te voldoen.

Vandaar deze extra nieuwsbrief: wilt u deze bijzondere munt van Ted Noten nog bestellen, dan moet u snel zijn want er worden slechts 100 exemplaren geslagen. De emissie loopt nog tot a.s. zondag maar zoals altijd: op is op!

U kunt de munt wisselen bij de bank op de Zuidas of bestellen bij het online wisselloket.
De actuele koers vindt u ook op de website: www.kunstreservebank.nl

 

  Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl