“Bankiers zijn helemaal niet conservatief. Ze zijn alleen ongelooflijk begaafd in zelfbedrog door de kans op een groot, alles verwoestend verlies onder het tapijt te schuiven.”

Nassim Nicholas Taleb, The Black Swan

Nieuwsbrieven

EXTRA: verhuizing uitgesteld - 9 april 2013

Verhuizing uitgesteld!

ZuidasEen cadeautje ontvangen is altijd leuk. Maar soms komt het juiste cadeautje precies op het juiste moment. Zoals gisterenmiddag tijdens een overleg met de projectgroep Zuidas.

In de laatste nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat ons terrein op 1 mei a.s. ontruimd moet zijn omdat er op deze locatie een noodschool zal worden gebouwd. Wij waren dus in de veronderstelling dat de bespreking zou gaan over alle praktische zaken rond de aanstaande verhuizing. Maar nu blijkt opeens dat het stadsdeel Zuid geen toestemming geeft voor een extra onderwijsinstelling op deze plek. Dat betekent dat het terrein voorlopig niet ontruimd hoeft te worden!

Vanzelfsprekend zijn wij bijzonder blij met deze onverwachte ontwikkeling. Alle logistieke en productionele problemen rond de verhuizing naar Alkmaar hebben ons de afgelopen weken al behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgd. Het uitstel betekent dat er een enorme last van onze schouders is gevallen. Met de Zuidas is nu afgesproken dat de Kunst Reserve Bank in ieder geval tot medio september op de huidige locatie kan blijven staan. Dat geeft ons wat lucht om uit te kijken naar een geschikte plek waar wij het experiment kunnen voortzetten.

Voor de Zuidas blijft de Kunst Reserve Bank zowel qua vorm als inhoud een boeiend project. Maar net als wij, zouden zij wel wat meer bezoekers naar de bank willen trekken. Wij gaan daarom kijken hoe wij de komende maanden gezamenlijk wat meer publiciteit kunnen genereren.

TIP: vanavond KRB in Altijd Wat

NCRVWat betreft publiciteit: het TV programma Altijd Wat zendt vanavond een uitgebreide reportage over de Kunst Reserve Bank uit. Het afgelopen weekeinde zijn er met een drone-camera zelfs luchtopnamen gemaakt van het hoofdkantoor op de Zuidas. De reportage is onderdeel van een item van Bram de Waal over de ongebreidelde geldschepping van de afgelopen decennia en hoe dit het hele monetaire systeem nu dreigt te ondermijnen.

Uitzending: vanavond 21:05 uur Nederland 2

Laatste kans munten Erik van Lieshout

MuntDeze week wordt de vierde en laatste munt in de serie van Erik van Lieshout uitgegeven. Onlangs is Van Lieshout overigens door curator Massimiliano Gioni geselecteerd voor de Biënnale van Venetië. Dit is dus de laatste kans om een munt van deze gevierde Nederlandse kunstenaar te bemachtigen.

U kunt de munt of de serie bestellen bij het online wisselloket

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl