“Economische voorspoed wordt gehinderd door industrieĆ«n waarvan de gevestigde belangen zo groot zijn, dat zij iedere vernieuwing verstikken. De financiĆ«le industrie is waarschijnlijk een goed voorbeeld.”

John Kay

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief maart 2013 - 26 maart 2013

Adieu Zuidas

Aan alle leuke dingen komt een einde. Dat geldt voor de mogelijkheid voor Russische roofridders om hun buit veilig op een eiland in de Eurozone te begraven, en dat geldt ook voor de Kunst Reserve Bank om haar exeriment op het financiële eiland op de Zuidas uit te voeren. De bouwplannen voor het terrein aan de Gustav Mahlerlaan zijn namelijk vervroegd. Dat betekent dat de bank op 1 Mei a.s. haar vestiging op de Zuidas moet sluiten.

ZuidasVanzelfsprekend vinden wij dat bijzonder jammer. De Zuidas is immers de uitgelezen plek om de discussie met de financiële wereld aan te gaan. Het monetaire experiment heeft het afgelopen jaar inderdaad veel reacties uit de omgeving gekregen. Verrassend genoeg waren die doorgaans heel positief. Zowel het serieuze karakter van het experiment als de bijzondere vorm waarin de bank zich presenteert, vielen blijkbaar in de smaak want een flink aantal werknemers van de omringende financiële instellingen heeft een munt aangeschaft en is daarmee mede-eigenaar van Kunst Reserve Bank geworden. Maar na een jaar moeten wij ook vaststellen dat het nieuwe er een beetje af is. Sluiting van de Zuidas biedt daarom ook ruimte om na te denken over locaties waarmee een nieuw publiek kan worden aangetrokken.

Waar men op Cyprus vreest voor een bankrun, hoeft niemand zich hier zorgen te maken: de Kunst Reserve Bank gaat namelijk gewoon door. Zonder steun van EU, ECB, IMF, OCW of de wethouder Cultuur want als bank wij er trots op dat wij zonder één cent subsidie kunnen bestaan. De principiële afwijzing van staatssteun gold destijds voor het ambitieuze plan om midden op de Zuidas een echte bank te vestigen – wat uiteindelijk volledig is gelukt. Hopelijk gaat het nu ook weer lukken om de bank op eigen kracht naar een volgende locatie te verhuizen.

Momenteel valt er over een nieuwe locatie niet veel te zeggen want de verschillende opties worden nog allemaal onderzocht. Het is echter niet erg waarschijnlijk dat er voor 1 Mei een geschikte locatie wordt gevonden. Wij zijn daarom bijzonder blij met het aanbod van HAL25 in Alkmaar om de bank tijdelijk daar onder te brengen zodat wij in ieder geval door kunnen met het munten slaan. Hoewel de hal groot genoeg is om de geldpers, kluis en loket op een theatrale manier te presenteren, is dit vanzelfsprekend niet een plek waar een groot publiek kan worden bereikt. Het gaat dan ook om tijdelijke huisvesting tot wij een definitieve nieuwe plek hebben gevonden.

(Overigens zijn de sloten van HAL25 na de spectaculaire diefstal anderhalf jaar geleden allemaal vernieuwd.)

Zondag 28 April: Algemene Ledenvergadering

Vlak voordat het terrein op de Zuidas ontruimd zal worden, gaan wij daar nog wel de langverwachte jaarvergadering houden. Deze zal plaatsvinden op zondag 28 April van 14:00 tot 17:00 uur.

De algemene ledenvergadering biedt alle mede-eigenaren de mogelijkheid om mee te denken, praten en beslissen over de manier waarop de bank zich verder moet ontwikkelen. Alle muntbezitters en leden van de Kunst Reserve Bank zijn dus van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De agenda zal binnenkort in aparte nieuwsbrief bekend worden gemaakt. Noteert u deze belangrijke datum nu alvast in uw agenda.

Wij zoeken nog vrijwilligers die willen meehelpen met de organisatie van dit feestje. Heeft u wat tijd over en wilt u wel eens van binnenuit meemaken hoe de bank nu eigenlijk werkt, stuur dan een mailtje naar info@kunstreservebank.nl

KRB op Kunstboulevard Alkmaar

KunstboulevardOm de KRB bij het Alkmaarse publiek te introduceren, nemen wij op 1 April meteen maar deel aan de Kunstboulevard in HAL25. Hiervoor is een prachtige stand gebouwd die bij allerlei gelegenheden als filiaal van de KRB kan dienen. Inclusief loket dus er worden die middag ook gewoon reservemunten gewisseld.
De Kunstboulevard in Alkmaar is een grote regionale kunstmarkt met een knipoog naar de traditionele meubelboulevard op tweede Paasdag.

Meer informatie: Kunstboulevard HAL25

KRB op Filosofie Nacht in Beurs van Berlage

Beurs van BerlageTijdens de 12e Filosofie Nacht op vrijdag 12 april gaan filosofen, denkers en economen in gesprek over het thema van de Maand van de Filosofie 2013: Schuld en boete. In de Beurs van Berlage, de oudste effectenbeurs van de wereld, vindt het grootste filosofie-evenement van het jaar plaats over hét onderwerp van nu: de economie, de crisis van het kapitalisme en de zoektocht naar wat van blijvende waarde is. Eregast deze avond is Michael Sandel (University of Harvard). Hij zal spreken over economie en moraal. Naast hem staan vele bekende Nederlandse filosofen op de podia en wordt er door het Filosofisch Kwintet live tv gemaakt. 

De KRB is gevraagd om tijdens deze nacht aanwezig te zijn met een presentatie. Dat gebeurt nu dus in de vorm van het filiaal waar medewerkers toelichting geven op de filosofische en economische achtergrond van de bank. Vanzelfsprekend kunnen er aan het loket ook weer reservemunten worden gewisseld.

Voor programma en kaarten: www.filosofienacht.nl

 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl