“Geld dat in tweede instantie wordt gecreĆ«erd voor consumptie, speculatieve handel of financiĆ«le speculaties, leidt tot een aanwas van 'onproductief' geld.”

Joseph Schumpeter

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 30 januari 2013 - 30 januari 2013

Winter

sneeuwDe bank heeft de kou van de afgelopen weken goed doorstaan. Om te voorkomen dat ze door condens zouden worden aangetast, hebben we wel alle munten, stempels en rondellen uit de kluis gehaald en tijdelijk in het (verwarmde) loket opgeslagen. Wij durfden het alleen niet aan om bij temperaturen onder nul ook munten te gaan slaan. De geldpers is immers grotendeels van gietijzer gemaakt en bij lage temperaturen wordt dat materiaal bros. Met de industriële kachel kregen we het binnen het pershuis wel boven nul, maar de pers zelf was natuurlijk door en door koud en daardoor nauwelijks te verwarmen. Om ieder risico op ongelukken te vermijden, hebben we daarom besloten de productie tijdens de koudste dagen tijdelijk even stil te leggen.

Dat gaf het loketpersoneel de gelegenheid om toch ook een beetje te genieten van de prachtige plaatjes die de sneeuw opleverde. Sporen in die sneeuw verraadden de konijnen die ’s nachts het pershuis en de kluis hadden geïnspecteerd...

Meer plaatjes op de website

Stelblok

stelblokNee, niet de kou maar gewoon metaalmoeheid was de reden van een andere werkonderbreking. Bij de eerste muntslag van F. Starik bleek er namelijk een kleine scheur in het stelstuk te zitten. Dit stelstuk is het zware blok waarmee het onderstempel op één plek kan worden gefixeerd. Het is zeker niet ongevaarlijk als dit onderstempel zich niet meer precies onder het bovenstempel bevindt. Een klap van 120 ton die afketst op de ring i.p.v. het onderstempel wilden we niet meemaken dus we besloten om maar meteen te stoppen met slaan. Gelukkig was de Fa. Boonstoppel direct bereid ons een nieuw stelblok te lenen. Zo konden we al na twee dagen productie van de prachtige serie van F. Starik hervatten.

Nieuw stempel

stempelMeestergraveur Lei Lennaerts van de firma Venrooy heeft een nieuw stempel voor de muntzijde van onze reservemunt gegraveerd. Het ontwerp is ongewijzigd maar de wijze waarop dit is gemodelleerd, heeft Lei sterk verbeterd. Net als de onderstempels, is dit bovenstempel nu ook gebolleerd. D.w.z. dat het stempel in het midden een fractie hoger is dan de zijkanten. Hierdoor kan het materiaal vanuit het midden beter naar de zijkanten vloeien en wordt het dus makkelijker om het hele oppervlak van de munt volledig ‘aan’ te drukken. Het gaat hier om een bolling van slechts 0.1 mm en omdat de munt bijna 3 mm dik is, valt dit totaal niet op. Alleen de kenners zullen de subtiele glooiing in de gepolijste achtergrond van de randtekst herkennen – iets wat de hele afbeelding net iets levendiger maakt.

ars pecuniae magistraZoals gezegd is de pers hetzelfde gebleven maar Lei heeft enkele delen iets duidelijker kunnen modelleren waardoor het apparaat nu nog realistischer oogt. Let wel: de hele gravure is slechts 0.25 mm diep!
Zoals enkele numismatieke experts al hadden opgemerkt: deze munt is technisch van een zeer hoog niveau en in menig opzicht zelfs beter dan wat ’s werelds beste muntenmakers (De Munt in Utrecht) tegenwoordig produceren.

Dat mag ook wel want wij zijn geen gewone muntenfabriek maar maken échte kunstwerken met échte waarde.

Winterdip en wintertip

Is het de barre temperatuur van de afgelopen weken of begint de crisis nu echt toe te slaan? Wat de oorzaak ook mag zijn, wij merken in ieder geval dat de belangstelling voor de kunstwerken de afgelopen weken wat afneemt. Aan de munten kan het niet liggen want de serie van F. Starik oogst alom bewondering. En wat die crisis betreft, is dit misschien juist het uitgelezen moment om te kiezen voor een wat betrouwbaarder munt dan de euro.

munt 21Onder degenen die onlangs hun euro’s hebben ingewisseld voor onze reservemunt, zitten in ieder geval steeds meer mensen uit de financiële sector. Sommigen zijn gefascineerd door het experiment dat wij uitvoeren en willen wel eens testen wat deze reservemunt nu werkelijk waard is. Anderen zien de munt als een perfect relatiegeschenk of willen hun geliefde verrassen met een fraai kunstwerk.

Dat laatste is natuurlijk niet voorbehouden aan onze collega’s in de sector – iedereen wil wel zo’n bijzondere munt als cadeau ontvangen! Laat dit dan meteen een tip zijn voor deze donkere, koude en verwarrende tijden: breng wat licht in de geest en wat warmte het hart door iemand een blinkende reservemunt cadeau te doen.

Bij het online loket kunt u deze week nog de laatste munt van F. Starik bestellen. Ook de hele serie met het complete beeldgedicht is alleen nog deze week te koop.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl