“Geschiedenis is een race tussen onderwijs en catastrofe.”

H. G. Wells

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 14 december 2012 - 14 december 2012

Morgenmiddag 15:00 uur: eerste muntslag F. Starik

F. StarikTot nu toe zijn het vooral beeldende kunstenaars geweest die ontwerpen voor de reservemunten hebben gemaakt. De kunstwaarde die de munten vertegenwoordigen, beperkt zich echter niet tot de beeldende kunst maar moet breed worden gezien. Om dit te illustreren, willen wij ook graag andere kunstvormen in de munt verwerken - zoals literatuur of poëzie. Wij zijn daarom bijzonder blij dat de dichter F. Starik direct bereid was deel te nemen aan het experiment.

Voor de nieuwe serie reservemunten heeft Starik een intrigerend beeldgedicht over de essentie van geld gemaakt: waarde, bezit en vertrouwen. Samen met de vormgever Melle Hamer is dit beeldgedicht overgezet in vier munten die met elkaar een compleet beeld vormen, maar waarin de individuele munten ook een aparte betekenis hebben.

Morgenmiddag komt Starik naar de Zuidas om daar zelf de eerste van zijn vier munten te slaan. Vanzelfsprekend maken wij daar weer een klein feestje van. Het wordt mooi weer dus uw regenpak en paraplu kunt u dit keer thuislaten. Hoewel de temperatuur ook weer schijnt te gaan stijgen, lijkt ons warme glühwein een passend drankje voor dit jaargetijde.

De schrijver/dichter Erik Jan Harmens die zelf werkzaam is in de financiële sector, zal een kleine voordracht houden. Wij zien ook uit naar de bijdrage van de 11-jarige Bor van Zeeland die iets over zijn muntenverzameling zal vertellen.

sterrenstofOp het hoofdkantoor zal Yuri Veerman morgenmiddag ook zijn Stardust Machine® demonstreren. Dit afstudeerproject van de Design afdeling van het Sandberg Instituut is helemaal in de geest van de Kunst Reserve Bank. Yuri gaat zelfs nog een stap verder door de transitie naar intrinsieke waarde een fraaie poëtische draai te geven. Met zijn Stardust Machine® kunt u uw euromuntstukken namelijk laten vergruizen tot sterrenstof. De waarde van het verkregen stof is gelinkt aan de hoogte van ieders voorstellingsvermogen…

Kortom: een middag om niet te missen. U bent vanaf 15:00 uur welkom op het hoofdkantoor op de Zuidas:

Kunst Reserve Bank
Gustav Mahlerlaan t/o ABN
Zuidas - Amsterdam

Openbaar vervoer: station Zuid - Metro 51, tram 5

Zweedse docu over crisis

Still videoEén van onze medewerkers verblijft momenteel in Scandinavië en stuitte daar op een uitstekende Zweedse documentaire over de schuldencrisis. De documentaire legt perfect uit hoe de manier waarop momenteel geld wordt gecreëerd, één van de belangrijkste oorzaken van de crisis is. Interessant is ook hoe niet de Amerikaanse-, maar de Nederlandse huizenmarkt als voorbeeld wordt gebruikt van het creëren van een bubble. Onze eigen Dirk Bezemer legt duidelijk uit hoe het negeren van de rol van de banken in alle economische modellen, tot catastrofale gevolgen leidt. Aan het woord komen o.a. ook Joseph Stiglitz, Michael Kumhof en Steve Keen. En we zien Nobelprijswinnaar Robert Lucas blijven volharden in de leer van de Chicago School.

René Heunen heeft een nachtje lopen zweten om de Zweedse voice-over van een Engelse ondertiteling te voorzien. Waarvoor onze dank want deze documentaire is zeker de moeite waard!

Bekijk de video op Youtube

Pershuis winterklaar

KachelOok op de Zuidas begint het wat frisjes te worden. Het loketpersoneel heeft daar weinig last van want de unit van de De Zeeuw is voorzien van een kachel en bovendien uitstekend geïsoleerd. De Dutrannoit geldpers staat echter in een simpele behuizing vol kieren en gaten. Voor het goed functioneren van de geldpers mag de temperatuur eigenlijk niet te laag worden. Het aparaat bevat namelijk allerlei gesmeerde onderdelen en de olie en het vet moeten wel lekker vloeibaar blijven. Alle kieren en gaten van het pershuis hebben we dus dichtgemaakt. Van de firma Kunst en Gietwerk die ons al eerder heeft geholpen met gereedschap, kregen wij een zware 12 KW werkplaatskachel. Deze houdt de geldpers (en de muntslagers) nu op een aangename werktemperatuur.

Koers

De afgelopen maanden is er steeds meer gehandeld in de online dealing room. De koers hebben wij ook geleidelijk zien toenemen. Op dit moment staat hij op € 107.80. Bij een voortzetting van dit koersverloop zal de koers na één jaar op € 113.30 uitkomen. Dat is een rendement van ruim 13% - aanzienlijk meer dan de 10% van onze prognose (die vertaald is in de 10% rente die men na een jaar kan krijgen). Het lijkt ons daarom verstandig om de munt voorlopig nog maar even niet in te wisselen en deze gewoon te houden…
 Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl