“Bankiers zijn helemaal niet conservatief. Ze zijn alleen ongelooflijk begaafd in zelfbedrog door de kans op een groot, alles verwoestend verlies onder het tapijt te schuiven.”

Nassim Nicholas Taleb, The Black Swan

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 1 September 2012 - 1 september 2012

The Sound of MoneyZomermunt Elly Baltus groot succes

De speciale zomermunt 'The Sound of Money' van de bekende penningkunstenaar Elly Baltus blijkt een schot in de roos. In numismatieke kringen worden de ontwerpen van Elly Baltus hoog gewaardeerd en veel verzamelaars hebben de kans aangegrepen om deze unieke munt toe te voegen aan hun collectie .

Indien u ook nog een exemplaar wilt kopen, moet u snel zijn want de emissie loopt deze week ten einde. De munt is te bestellen bij het online wisselloket.

 

Anne de VriesA.s. vrijdag 7 september: feestelijke eerste muntslag Anne de Vries

De jonge Nederlandse kunstenaar Anne de Vries geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe stroming in de kunst die zich laat inspireren door de nieuwe werkelijkheid gecreëerd door het net, games, virtual reality en social media. Nog nauwelijks afgestudeerd van de academie wordt zijn werk al over de hele wereld geëxposeerd: Berlijn, London, Parijs, New York, Los Angeles, Istanbul.

Voor de Kunst Reserve Bank heeft De Vries vier reservemunten ontworpen die spelen met de virtuele werkelijkheid van geld.

A.s. vrijdag om 18:00 uur komt de kunstenaar naar het hoofdkantoor op de Zuidas om zelf de eerste van deze vier munten te slaan. U bent van harte welkom voor een hapje en een drankje. Zoals gewoonlijk zullen de feestelijkheden worden opgeluisterd door het orgel van de onvolprezen Klaus Wunderlich. Mogelijk komen muzikale vrienden van Anne ook live optreden.
Na de eerste muntslag blijft de geldpers in ieder geval nog een uurtje draaien zodat u meteen een ‘verse’ munt kunt aanschaffen.

Antwoord op bezwaren DNB

In een eerder bericht heeft u kunnen lezen hoe de prudentieel toezichthouder van DNB een onderzoek naar de Kunst Reserve Bank heeft ingesteld. In een aangetekende brief heeft men bezwaar geuit, zowel tegen het gebruik van het woord 'bank' als de niet-goed-geld-terug garantie die de Kunst Reserve Bank biedt.

Op 2 juli j.l. zijn de toezichthouders bij ons op bezoek geweest. In een ontspannen sfeer hebben wij een uitgebreide toelichting gegeven op de opzet en achtergrond van het experiment. Op verzoek van DNB hebben wij vervolgens onze officiële reactie nog eens op papier gezet en een aantal voorstellen gedaan om voor iedereen duidelijk te maken dat wij geen financiële instelling met een bankvergunning zijn.

Lees hier onze reactie

22 september: werkbezoek De Beeldenaar

Een middag speciaal voor leden van de Vereniging voor Penningkunst en lezers van het numismatieke tijdschrift De Beeldenaar. Uitleg over het bijzondere monetaire experiment opgezet door kunstenaars en een demonstratie van de geldpers.
Voor meer informatie en inschrijvingen kunt u contact opnemen met Maja Houtman.

Koers reservemunt stijgt

Het duurde even voordat de handel in de dealing room op gang kwam. Inmiddels zijn er voldoende advertenties om uit de vraag- en aanbodprijzen een gemiddelde handelswaarde te kunnen berekenen. Momenteel ligt de koers ruim 5 euro boven de openingskoers.

Wilt u zelf een munt verkopen of zoekt u een munt uit de voorgaande series? Plaats dan een advertentie in de dealing room.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl