“Iedereen kan geld maken. De truc is om het geaccepteerd te laten worden.”

Hyman P. Minsky

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief Juni 2012 - 17 juni 2012

Productieproblemen

Bill DrummondHet zit ons niet erg mee. Al eerder hebben wij bericht over de problemen met de aanlevering van de stempels voor de munten. De fabrikant die de stempels voor de munten van Bill Drummond zou maken, heeft het niet alleen bij de opening maar ook later in de maand totaal laten afweten.

U zult begrijpen dat dit alles ons behoorlijk wat maagkrampen heeft bezorgd. De vervolgmunten van Bill Drummond zijn nooit uitgegeven en klanten die de serie hebben besteld, zitten nu al bijna drie weken op hun munten te wachten. Dat kan natuurlijk niet.

Wij zijn dus in allerijl overgestapt op een andere leverancier. Inmiddels heeft deze keurig op tijd de stempels voor de munten van John Körmeling, de kunstenaar van de maand juni, geleverd. De stempels van Bill Drummond’s munten moeten echter tussen de normale productie door. Volgens de laatste berichten zullen deze begin deze week gereed zijn.

Kapotte frictiebandWij hadden daarom gehoopt in loop van de komende week de achterstand te kunnen inhalen. Enkele dagen geleden heeft zich echter een kleine ramp voorgedaan. Tijdens het slaan van de dagelijkse twintig munten is er namelijk een stuk van de frictieband van de geldpers afgebroken. In allerijl is er een expert bij gehaald om de boel te komen repareren maar helaas kon die niet veel uitrichten. De hele frictieband moet nu worden vervangen. Een dure grap want het gaat om een speciaal soort frictiemateriaal dat bijvoorbeeld in remschoenen en koppelingsplaten wordt gebruikt. Daarbij zijn dit soort onderdelen voor een apparaat uit 1910 natuurlijk ook moeilijk te krijgen.

Terwijl alle centrale banken in de wereld de geldpersen op volle toeren hebben draaien, staat die van ons dus nu opeens stil…

Vanzelfsprekend zetten wij alles op alles om dit onverwachte probleem zo snel mogelijk op te lossen. De afgelopen dagen zijn wij daarom van hot naar her gereden op zoek naar een geschikte machine die de productie tijdelijk kan overnemen. A.s. maandag hebben wij een afspraak bij de Fa. Boonstoppel in Lopik die een vrijwel identieke machine heeft staan. Hopelijk kunnen wij daar dan eindelijk ook de munten van Bill Drummond slaan.

Pas op de plaats

Deze hele gang van zaken is natuurlijk onacceptabel. Want hoe interessant en spannend het project ook mag zijn, uiteindelijk moeten mensen gewoon netjes op tijd hun bestellingen ontvangen. Gebeurt dat niet, dan is de Kunst Reserve Bank blijkbaar even onbetrouwbaar als haar branchegenoten en kunnen we het hele experiment net zo goed meteen afblazen.

Wij hebben daarom besloten even pas op de plaats te maken. In juli zullen er geen nieuwe munten van een nieuwe kunstenaar worden uitgegeven. In plaats daarvan gaan wij nu eerst de hele logistiek en techniek rond de stempels en de geldpers op orde brengen. Ook zal de marketing en publiciteit wat serieuzer worden opgezet. En de communicatie met de leden is ook voor verbetering vatbaar want in de hektiek van de afgelopen maand zijn de nieuwsbrieven er volledig bij in geschoten. Kortom: een maandje rust om de zaken te reorganiseren, zal het project goed doen. En na een jaar onafgebroken doorbuffelen is de directie ook wel aan een kleine pauze toe.

Herkansing tot kopen van vorige uitgaven

Brood van John KörmelingIn de maand juli zal het hoofdkantoor op de Zuidas dus gesloten zijn. Gedurende deze maand zullen via de website wel alle eerder uitgebrachte munten opnieuw te koop worden aangeboden. Zo kunnen alle mensen die vanwege de gestokte productie vorige maand geen munten konden kopen, dit alsnog doen. Zowel de vier munten van Bill Drummond als die van John Körmeling zijn dan online te bestellen.

Vanzelfsprekend gaat het hier niet om extra geslagen munten, maar om munten uit de oplage van 100 die nog niet zijn verkocht. Op = op. Iedereen die nog één van deze unieke munten wil hebben, moet dus snel zijn.

Nieuwe website

nieuwe websiteTussen de bedrijven door is er in de nachtelijke uren wel een compleet nieuwe website gebouwd. Behalve uitgebreide informatie over het experiment, de kunstenaars en de munten, heeft de nieuwe website een verbeterd online loket waar de munten kunnen worden besteld. De site bevat nu ook een geavanceerde dealing room waar iedereen zijn munten kan verhandelen. Deze dealing room werkt nagenoeg hetzelfde als Marktplaats. Alleen moet men zich bij Marktplaats eerst inschrijven, terwijl de handel bij ons volledig via geanonimiseerde e-mail gebeurt.Comité van aanbeveling

Herman WijffelsProf.dr. H.H.F. Wijffels, voormalig voorzitter van de Rabobank, voorzitter van de SER en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Herman Wijffels is momenteel hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Arnold HeertjeProf.dr. A. Heertje, emiritus hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Tevens bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Rick van der PloegProf.dr. F. van der Ploeg, staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II. Rick van der Ploeg is tegenwoordig hoogleraar economie, University of Oxford en hoogleraar politieke economie, Amsterdam School of Economics, Universiteit van Amsterdam.

Coöperatie Kunst Reserve Bank — Overtoom 256, 1054JA Amsterdam — T. 06 1226 3331 — info@kunstreservebank.nl